Fogyatékosságügy

Kötelező lesz az adatgyűjtés a fogyatékossággal élők helyzetéről

2018. 06. 21.

Kósa Ádám sajtóközleménye Az uniós intézmények ma megállapodásra jutottak a személyekre és háztartásokra vonatkozó európai statisztikák közös keretének létrehozásáról. Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság képviselői egyetértettek Kósa Ádám fideszes EP-képviselő javaslatával: az adatgyűjtés a jövőben terjedjen ki a fogyatékossággal élő emberek életminőségére is.

„Európában 80 millió ember él valamilyen fogyatékossággal és problémáik sokszor azért nem látszódnak világosan a politikai döntéshozók számára, mert túlságosan kevés statisztikai adat áll rendelkezésre” – mutatott rá Kósa. A jövőben az egyéni szinten, mintavétel alapján felvett statisztikai adatok kitérnek majd a személyek egészségi állapotán belül arra is, hogy ha valaki fogyatékossággal él. Tehát rákérdeznek majd arra, hogy a fogyatékosság miként jelenik meg az egyén jövedelmi helyzetében, életkörülményeiben, munkája és tanulmányai során, vagy akár a legújabb technológiák használata terén.

A statisztikai adatgyűjtés az életminőségre vonatkozó kérdések körében arra is kitér majd, hogy a fogyatékossággal élő személy befogadása megvalósul-e gazdasági, szociális vagy kulturális szinten és ez miként befolyásolja az egyén jóllétét.

Kósa Ádám üdvözölte, hogy a több éves közös munka eredményeként elfogadott szöveg alapján az élet minden területén egyértelműbb lesz, hogy milyen helyzetben vannak a fogyatékossággal élők más személyekhez képest az egyes uniós tagállamokban. Ennek eredményeképpen a politikai döntéshozók a fogyatékossággal élők személyes szükségleteihez jobban igazodó, hatékonyabb megoldásokat találhatnak.

Brüsszel, 2018. június 21.