Egyéb

Mindennek a legalja, amit az Európai Parlament művel a magyar-ügyben

Mindennek a legalja, amit az Európai Parlament művel a magyar-ügyben

2024. 01. 18.

„Szégyenletes és abszurd, hogy az Európai Parlament azért akarja felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát, mert fontos politikai kérdésekben nem értünk egyet. Ez a legalja mindennek” – mondta el az Európai Parlament délelőtti vitájában Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Strasbourgban. A február elsejei rendkívüli uniós csúcs kapcsán Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának delegációvezetője kiemelte: Ukrajnát segíteni kell, de ezt az uniós költségvetésen kívül kell megtenni, és nem lehet közös hitelből finanszírozni. Hozzátette: Magyarország kész saját költségvetéséből segíteni Ukrajnát.

Deutsch Tamás a vita kapcsán hangsúlyozta: nevetséges és abszurd, hogy az Európai Parlament ismét Magyarországgal van elfoglalva. „Azért támadnak, mert nemet mondunk a migrációra, a genderőrületre, és mert Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna ügyében azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – mondta.

Hozzátette: Magyarország kész Ukrajna támogatására, de azt szeretné, hogy az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget az Unió költségvetésén kívül adják. Magyarország nem szeretne közös hitelt felvenni, de készen áll arra, hogy a rá eső összeget a nemzeti költségvetésből biztosítsa Ukrajnának.

Kósa Ádám a vitában rámutatott: az uniós szerződések alapján erre egyedül felhatalmazott Európai Bizottság szerint Magyarország teljesítette a jogállamisági feltételeket az igazságügy területén, ez tény. Ha valóban egyenlő mércével mérnek minden tagállamot, lépjenek fel a lengyel jogsértésekkel szemben! Akkor elhiszem, hogy Önök a jogállamiságért aggódnak és nem másért.”

Hidvéghi Balázs az unió költségvetése kapcsán kiemelte: minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni. „Az ideológiai zsarolás elfogadhatatlan. Ha Önök valódi jogállamisági problémákat akarnak látni, akkor inkább Lengyelországgal kellene foglalkozniuk” – mutatott rá az EP-képviselő.

Az Európai Parlament azon javaslata kapcsán, miszerint Magyarország szavazati jogát fel kellene függeszteni, Hidvéghi kiemelte: diktatúrákban van olyan, hogy vita helyett megpróbálják elhallgattatni azokat, akik más véleményen vannak. „Önök ezzel az Európai Unió sírját ássák. Ébredjenek fel, és hagyjanak fel ezzel az őrültséggel” – zárta felszólalását az EP-képviselő.

Strasbourg, 2024. január 17.