ENSZ Egyezmény

Prioritásként kell kezelni a fogyatékossággal élő emberekkel szembeni diszkrimináció tilalmát!

Prioritásként kell kezelni a fogyatékossággal élő emberekkel szembeni diszkrimináció tilalmát!

2019. 10. 23.

Az Európai Parlament tegnap esti ülésén tárgyalta a megkülönböztetés tilalmáról szóló horizontális irányelv helyzetét. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a napirend kapcsán kifejtette: új megközelítést kell alkalmazni ahhoz, hogy előrelépést érjünk el, hiszen az gátolja a megállapodást, hogy az irányelv egyszerre kívánja szabályozni számos különböző csoport elleni diszkrimináció tilalmát.

A vallásra vagy meggyőződésre, fogyatékosságra, életkorra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról szóló állásfoglalását már több mint 10 éve elfogadta az EP. Az irányelv azonban azóta sem születhetett meg, mert egyhangú döntésre van szükség az Európai Tanácsban, a tagállamok pedig számos okból nem tudnak megállapodásra jutni.

Kósa Ádám hozzászólásában emlékeztetett: az EU 2010-ben ratifikálta az ENSZ Fogyatékossággal élő Személyek Jogairól szóló Egyezményét, így mielőbb teljesítenie kell annak hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló kötelezettségét.

Kósa szerint új megközelítést kell alkalmazni a horizontális direktíva kapcsán. „Megengedhetetlen, hogy egyes csoportokkal kapcsolatos dilemmák miatt nem lehet jogszabályba ültetni olyan csoportokkal szembeni diszkrimináció tilalmát, amire vonatkozóan megegyezés van a tagállamok között, ráadásul betartására jogszabályi kötelezettség is terheli az EU-t. Haladást csak akkor érhetünk el, ha nem akarunk mindent egy irányelvbe erőltetni. Ezért arra szólítom fel az Európai Bizottságot: kezelje külön a fogyatékossággal élők csoportját, hogy azok ne szenvedjenek további hátrányt” – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

Háttér: 2019. májusi összefoglaló a helyzet állásáról

Strasbourg, 2019. október 23.