ENSZ Egyezmény

Vizsgálja az EP eljárási szabályzatát az európai ombudsman!

Vizsgálja az EP eljárási szabályzatát az európai ombudsman!

2020. 01. 16.

Az Európai Parlament mai ülésén megszavazta az európai ombudsman 2018-as tevékenységéről szóló éves jelentését. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő kezdeményezésére a testület felszólítja az ombudsmant, hogy az átláthatóság és az objektivitás érdekében kövesse nyomon az EP új eljárási szabályzatának biztosjelölti meghallgatásokra vonatkozó eljárását, különös tekintettel a pénzügyi érdekeltségek vizsgálatáról szóló szabályokra.

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága a magyar biztosjelölttel szemben 2019 szeptemberében pénzügyi összeférhetetlenséget állapított meg és emiatt nem kerülhetett sor a biztosjelölt szakbizottsági meghallgatására. A ma elfogadott jelentésben az Európai Parlament annak a cikknek a vizsgálatát kéri az ombudsmantól, amely lehetővé tette ezt a méltatlan eljárást, azért, hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg.

A jelentésben Kósa Ádám kezdeményezésére az EP arra is felhívja a Bizottságot: gondoskodjon arról, hogy az Európai Uniós intézmények közös betegbiztosítási rendszere (az ún. JSIS) a fogyatékossággal élő vagy súlyos betegségben szenvedő személyek orvosi költségei és a munkahelyi észszerű alkalmazkodáshoz kapcsolódó költségei tekintetében feleljen meg az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogairól szóló Egyezményének.

Strasbourg, 2020. január 16.