Fogyatékosságügy

Számítsanak a siketvakok igényei!

Számítsanak a siketvakok igényei!

2023. 06. 06.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője volt a házigazdája az Európai Parlamentben ma megrendezett konferenciának, amelyen a Siketvakok  Világszövetsége (WFDB ) bemutatta 2023-as Globális Jelentését. Kósa Ádám kiemelte: a statisztikai adatgyűjtés a legfontosabb eszköz a siketvakok számára annak érdekében, hogy igényeikre megfelelő megoldásokat találhassunk Európában és a világban.

Kósa, aki 2015 és 2018 után idén harmadszor rendezte meg a siketvakok társadalmi befogadásával foglalkozó konferenciát, nyitó beszédében hangsúlyozta: „A siketvak emberek azért láthatatlanok a társadalomban, mert láthatatlanok a statisztikákban. A WFDB jelentése helyesen mutat rá arra, hogy a befogadás fontos előfeltétele az adatgyűjtés. Az adatok tagadhatatlanná teszik a siketvakok igényeit.”

Kósa emlékeztetett: „2021 januárja óta kötelező a fogyatékossággal kapcsolatos statisztikai adatgyűjtés az IESS-rendelet (2019/1700 EU-rendelet a személyekre és háztartásokra vonatkozó európai statisztikák közös keretének létrehozásáról) alapján. Ezért arra bátorítom a siketvakok országos és regionális szintű szervezeteit hogy dolgozzak azon, hogy a siketvakság is szerepeljen a fogyatékossággal kapcsolatos adatokban.”

A politikus kiemelte: „Közös célunk a siketvakok kiemelése az elszigeteltségből, és törvényi szinten elismerni a siketvakok kommunikációs igényeit. Ehhez a döntéshozóknak adatokra van szükségük, hogy a sajátos igények kielégítéséhez szükséges stratégiákat kidolgozhassák.”

Brüsszel, 2023. június 6.