Egyéb

A munka nem áll le!

A munka nem áll le!

2020. 12. 18.

A fogyatékossággal élők iránti elkötelezett munkát nem szabad feladni még akkor sem, ha ebben az időszakban talán minden egy picivel nehezebbnek tűnik!

Tartalmas és kihívásokkal teli év áll mögöttünk: a fogyatékossággal élő személyek sorsa a járvány idején talán még nehezebb volt, mint bárki másé. Ezért fontosabb volt, mint valaha, hogy érdekükben eljárjak, hogy problémáikat európai színtéren is megjelenítsem, hogy kéréseiket Brüsszelben is tolmácsoljam.  Mivel a pandémia az Európai Parlamentet sem kerülte el, nekem is sokszor online kellett dolgozom, de ahogy eddig is, most sem a nehézségeket tekintettem, hanem a megoldásokat kerestem. Így sikerült számos egyeztetést szerveznem, több felszólalást megfogalmaznom, valamint kérdéseket intéztem az Európai Unió intézményeinek képviselőihez is.

Az elmúlt egy évben az Európai Parlament plenáris ülésein a fogyatékossággal élőket érintő témákban többször is felszólaltam. A koronavírus járvány hatásairól szervezett vitában kiemeltem, hogy az idősekre és a fogyatékossággal élőkre feltétlenül figyelni kell, különösen pedig azokra, akik tartós ápolási-gondozási létesítményekben vannak elhelyezve. Az emberi életeket nem lehet a politika oltárán feláldozni! A digitális világgal kapcsolatos vitában rámutattam a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) által kifejlesztett KONTAKT online videó-alapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatás előnyeire és elmondtam, hogy  a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) gondozásában a látássérültek akadálymentesítését támogató Távszem szolgáltatás is elkészült már. A jövő év elejére várható fogyatékosságügyi stratégia kapcsán többször kiemeltem, hogy a stratégia megfelelő végrehajtása csak a megfelelő anyagi források birtokában lesz eredményes és rendszeresen figyelemmel kell követni a megvalósítást minden egyes tagállamban. Az Európai Parlament fogyatékosságügyi munkacsoportjának (Disability Intergroup) társelnöki minőségében is egyeztettem az Európai Bizottság képviselőjével, aki ígéretet tett arra, hogy jövő év elejéről átfogó és nagyratörő fogyatékosügyi stratégiára számíthatunk.

A koronavírus számos akadályt gördített elénk az elmúlt időszakban, ennek ellenére viszont hat konkrét kérést intéztem az Európai Bizottsághoz és a Tanácshoz, tájékoztatást és magyarázatot kérve arról, hogy bizonyos tagállamokban fogyatékossággal élők szavazati jogát miért korlátozzák vagy arról, hogy az iskolai felmérésekből miért zárnak ki fogyatékossággal élő diákokat. Szót emeltem ezen kívül az Eurostat nem megfelelő szóhasználata miatt is.

2020-ban, a koronavírus miatti korlátozások következtében nehézkessé vált a munka az Európai Parlamentben, azonban még ennek ellenére is, a Foglalkoztatási és szociális bizottságban, a Fejlesztési bizottságban illetve a Petíciós bizottságban rendszeresen felszólaltam és számos törvényt módosító javaslatot nyújtottam be, amelyek többsége a fogyatékossággal élő emberek életkörülményeinek javítását szolgálja. Az említett szakbizottságban öt dossziénak voltam szakmai felelőse árnyékelőadóként, ezek mindegyike fogyatékossági ügyet kezel; köztük olyan panaszokkal kapcsolatos dossziék is vannak, melyeket az egyes tagállamokban fogyatékossággal élők nyújtottak be, az őket ért sérelmek tárgyában. A munka nem áll le! Ebben az időszakban talán minden egy picivel nehezebbnek tűnik, a következő években viszont az elkezdett terv alapján dolgozunk tovább, melyet kiegészítünk az idei év legjobb tapasztalataival. Nem adjuk fel!