Egyéb

A Fidesz már tudja, a fogyatékossággal élők többre képesek

A Fidesz már tudja, a fogyatékossággal élők többre képesek

2009. 05. 02.

Negyven évvel ezelőtt hatalmas tömeg hallgatta Amerikában egy fekete polgárjogi harcos beszédét, aki így kezdte: „Van egy álmom”. Ez az álom a faji egyenlőséget hirdette az oktatás, a munkavállalás és a szabadságjogok biztosításának valamennyi területén. Nekem is van egy álmom. Az, hogy társadalmunk minden tagja modern és szolidáris civilizációban éljen. Az, hogy ne legyen elfogadott: a fogyatékos ember értéktelen, haszontalan és felesleges – szögezte le a kampánynyitó nagygyűlésen tartott beszédében Kósa Ádám.

Mint mondta, van egy álma, ahol az élet és az emberi méltóság valóban mindenek felett állnak. Nemcsak nyilatkozatok, jogszabályok szintjén. Ez nem lehet jobb- vagy baloldaliság kérdése. Ez az új többség erkölcsének alapja. Véleménye szerint a hagyomány nemcsak kötelez, hanem új irányt, reményt is mutat nekünk. „Ma már nem a kórházi gondoskodás, ápolás az alapvető megoldás, hanem társadalmi befektetésként az önálló életvitel elérése, annak támogatása a cél, hiszen esélyt kell adni mindenkinek, aki képes és akar a társadalom elismert tagjává válni. A fogyatékossággal élő emberek polgárként szeretnének élni, adófizetővé válni” – mutatott rá a jelölt.

Siket családba születtem. Gyermekként végigéltem a rendszerváltozás éveit, azt a korszakot, amikor a viharos gyorsaságú átalakulás közben a fogyatékos emberek legkevésbé számítottak a társadalom számára – fogalmazott Kósa Ádám, kiemelve: ami kényelmes az „átlagembernek”, az nélkülözhetetlen a fogyatékos embernek. Ilyenek az okos és egyre olcsóbb kommunikációs eszközök, vagy az akadálymentes épületek. Egy megfelelően akadálymentesített épület vagy közszolgáltatás ugyanolyan jó lehet a babakocsis kismamáknak, mint a kerekesszékes embernek. Így minden olyan megoldás – folytatta a jelölt -, ami szükséges a fogyatékossággal élő embereknek, az mindenki számára hasznos lesz. Az új többség, nemcsak a múltat ismeri, hanem felkészül a jövőjére is – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám.

A Fidesz-KDNP Magyarország történetében először jelöl fogyatékossággal élő személyt az Európai Parlamentbe. A Fidesz-KDNP már eddig is bizonyított: 1998-2002 között működő polgári kormányban volt egy kerekes székes államtitkára, és az országgyűlési frakciónkban most is van kerekesszékes képviselő, Hirt Ferenc. Ez erkölcsi parancs, küldetés, az értékrendünkből fakadó természetes dolog. A Fidesz-KDNP már tudja: a fogyatékossággal élők többre képesek. Ezáltal, mindannyiunk aktív közreműködésével nem lesz kétséges: Magyarország többre képes! – zárta gondolatait Kósa Ádám.

(fidesz.hu)