Egyéb

A kormány döntött a siketlimpiai jutalmak kifizetéséről

A kormány döntött a siketlimpiai jutalmak kifizetéséről

2011. 06. 03.

Az egykori Önkormányzati Minisztérium (ÖM) az elmúlt években a 2009. évi Siketlimpián, és a 2006., 2008., 2010. évi Siketek Sakkolimpiáján érmet, vagy pontszerző helyezést elérő sportolóknak nem fizetett jutalmat, a sportolók véleménye szerint tehát velük méltatlanul bánt.

Az olimpiai jutalom egyszeri juttatás, amelynek összege törvényi vagy egyéb jogszabályi rendelkezésben nem jelenik meg, azt nem törvényi kötelezettség teljesítése körében nyújtja a kormány. Ez azt jelenti, hogy a jutalom nyújtására, mértékére, a jutalomban részesülők körére ez ideig nem volt normatív rendelkezés. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatai pedig nem jelölték meg a kifizetések konkrét összegét. Ezért kellett ennek kapcsán az érintettekkel az elmúlt hónapok során számos egyeztetést lefolytatni. A két fél közötti párbeszéd során a problémát átfogóan ismerő Kósa Ádám európai parlamenti és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő is felvállalta a közvetítői szerepet, figyelembe véve az érintettek jogos igényeit és lehetőségeit.

A Magyar Közlöny 2011/55. számában megjelent 1168/2011. (V.26.) Korm. határozat a Siketlimpián és a Siketek Sakkolimpiáján sikereket elérő sportolók és edzőik eredményességi jutalmának fedezetére keretösszeget biztosított. A NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága írásban is tájékoztatást küldött az érintett sportolókat és edzőiket a kormány közelmúltban meghozott döntéséről.

Levelében a tárca azt is jelezte, hogy a jutalmak után felmerülő járulékok költségeit a kormány viseli, illetve egyidejűleg megteszi a szükséges intézkedéseket a jutalmak személyi jövedelemadó mentessége érdekében. Ezután következhet az egyes jutalmakra vonatkozó megállapodások megkötése mind a sportolókkal, mind a sportszakemberekkel. Az eljárás szerint, a kormányhatározatban előirányzott keretösszegen belül nyílik lehetőség az egyes jutalmak összegének meghatározására.

Forrás: MTI