Egyéb

Adatok manipulálása miatt bíróság által elmarasztalt kutatóközpont társalapítója vendégszerepelt az EP szakbizottsági ülésén, de elhallgatta, hogy az elmarasztalt intézet társalapítója

Adatok manipulálása miatt bíróság által elmarasztalt kutatóközpont társalapítója vendégszerepelt az EP szakbizottsági ülésén, de elhallgatta, hogy az elmarasztalt intézet társalapítója

2021. 02. 23.

A kétes hírű budapesti székhelyű Korrupciókutató Központ társalapítója az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) ülésén beszélt legújabb kutatásairól. Kósa Ádám, fideszes EP-képviselő a testületnek megküldött meglepő hiányosságokat mutató önéletrajza felől kérdezte az előadót.

Önéletrajza tanúsága szerint Fazekas Mihály jelenleg is tanít a CEU-n, tudományos koordinátora az Európai Bizottság által 3 millió euróval támogatott DIGIWHIST-programnak, és vizsgálja a bangladesi korrupciós helyzetet a Világbank által 1 millió dollárból finanszírozott kutatásaival. Fazekas Mihály azt azonban kihagyta a szakbizottságnak elküldött szakmai önéletrajzából, hogy társalapítója volt a Korrupciókutató Központnak.

Annak a budapesti székhelyű szervezetnek, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla a Közbeszerzési Hatóság által indított perben hozott ítélete 2019-ben elmarasztalt. Az ítélet szerint ugyanis a kutatóközpont megsértette a Hatóság jó hírnevét, valamint manipulált adatokat használt fel publikációiban.

A szakbizottsági ülésen Kósa Ádám megkérdezte Fazekas Mihálytól: mi az oka annak, hogy kihagyta a szakmai önéletrajzából azt a tényt, hogy társalapítója volt az intézménynek? Az átláthatóságot kiemelten fontosnak tartó Fazekas Mihály válaszában megerősítette, hogy alapítója volt a bíróság által elmarasztalt intézménynek, ám arra nem adott magyarázatot, hogy részletes szakmai önéletrajzában miért nem említette pályafutásának ezt az elemét.

A Korrupciókutató Központ másik társalapítója, Tóth István János véleményezte  korábban a Momentum Mozgalom anyagait a budapesti olimpia megakadályozása kapcsán indított politikai akcióban. A momentumos Cseh Katalin így nem látott problémát a valótlan szakmai önéletrajz kapcsán. 

Brüsszel, 2021. február 23.