Egyéb

Az emberi élet védelme az első!

Az emberi élet védelme az első!

2020. 01. 14.

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris napirendjén szerepelt a hajléktalanok helyzetének uniós szintű kezelése. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a vita kapcsán kiemelte: riogatás helyett tettekre van szükség a hajléktalanok segítésében, hiszen elsődleges az emberi élet védelme. Ezért minden hajléktalan ember lehetőséget kell, hogy kapjon a rendelkezésre álló szolgáltatások igénybevételére, hogy senki ne kényszerüljön arra, hogy közterületen kelljen éjszakáznia. A képviselő emlékeztetett: Magyarország kiemelt figyelmet fordít a hajléktalanság kezelésére.

Kósa Ádám írásbeli hozzászólásában ismertette, hogy hazánkban éves szinten több mint 7.600 nappali melegedőhely, valamint közel 10.000 éjjeli menedékhely és átmeneti szálláshely áll a hajléktalan személyek rendelkezésre. Ez a téli időszakban további több mint 1.600 többlet-férőhellyel bővíthető (időszakos kapacitás). 2020. január 8-i adatok alapján az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan mintegy 85,08%, míg Budapesten 83,66% volt, országosan pedig mintegy 666 szabad férőhely állt még rendelkezésre éjjeli menedékhelyként. A néppárti képviselő kiemelte, hogy az önkormányzatok mellett az egyházi és a civil szervezetek is fontos szerepet játszanak az intézmények működtetésében.

A vitában részt vevő képviselők hangsúlyozták az „Első a lakhatás” uniós program fontosságát, Kósa pedig emlékeztetett, hogy Magyarországon a hazai „Vissza az utcáról” program is segíti a rászorulókat. „Az uniós program célja, hogy az utcán élő hajléktalan személyeket kivezesse krízishelyzetükből, önálló lakhatásba kerüljenek, majd egy multidiszciplináris csapat segítse a rehabilitációjukat. Eddig Magyarországon 14 pályázat került befogadásra, mintegy 1,85 milliárd forint értékben, melyek esetében 11 pályázat a Konvergencia Régiókból, míg 3 pályázat a Közép-magyarországi régióból származik. A projekt terhére több mint 300 speciális szükségletű hajléktalan személy lakhatásba juttatása valósul meg” – hívta fel a figyelmet a néppárti képviselő.

Strasbourg, 2020. január 14.