Egyéb

Az uniós források jobb felhasználásával megállítható a generációkon átívelő mélyszegénység!

Az uniós források jobb felhasználásával megállítható a generációkon átívelő mélyszegénység!

2022. 10. 05.

Az Európai Parlament plenáris ülésének keddi napján, a “Telepeken élő romák uniós helyzetéről“ vitázott. Járóka Lívia és Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselői hangsúlyozták: a romatelepeken élők problémáira körültekintő választ kell adni. Kiemelték: az Európai Bizottságnak hatékonyan kell fellépnie a szegénység elleni küzdelem előremozdítása érdekében.

“A Szlovákiában található roma és szegénytelepek semmiben nem különböznek Európa többi szegregátumától, az ide születetteknek nehézségekkel és egyenlőtlenséggel indul az élete.  A generációkon átívelő mélyszegénység azonban megállítható az európai uniós források  jobb felhasználásával” – hívta fel a figyelmet Járóka Lívia. A képviselő emlékeztetett: őszinte és nyitott eszmecsere szükséges, fontos továbbá a tagállami jó gyakorlatokat megosztani.

Kósa Ádám hangsúlyozta a téma aktualitását: az Európai Bizottság a minimumjövedelem kapcsán a múlt héten ajánlásokat tett. A politikus kiemelte, hogy a romatelepeken a nemzedékről nemzedékre öröklődő szegénység csak az oktatás és a munka törheti meg, többek között ezért kötelező Magyarországon 3 éves kortól az óvodai nevelés és a közmunka-programot is ezért indítottuk be. “Álláspontunk helyességét az is bizonyítja, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentősen csökkent a szegénységi kockázattal érintettek köre: 2010-ben 31,5% volt a szegénység vagy társadalmi kirekesztettségnek kitettek aránya, amely 2020-ra 18,2%-ra csökkent” – mondta a képviselő.

Járóka szerint az Európát fenyegető gazdasági nehézségekkel szembenézve a tagállami jó gyakorlatokat meg kell osztani egymással, példaként említette a családokat érintő kedvezményeket, a roma kis- és középvállalatok támogatásának ösztönzését.

Strasbourg, 2022. október 4.