Egyéb

Az EP‑képviselők megerősítik az önkéntesség jelentőségét

Az EP‑képviselők megerősítik az önkéntesség jelentőségét

2009. 11. 26.

Az állásfoglalás az önkéntesek december 5-i nemzetközi napjának és az önkéntes tevékenységek európai évének választott 2011-es év előfutára.

Küzdelem a társadalmi kirekesztés ellen

Az európai parlamenti képviselők 10 millió eurót kértek az önkéntesség előmozdítására, míg a Miniszterek Tanácsában képviselt uniós kormányok csak 8 millió eurót kívánnak erre a célra fordítani.

Az EP szerint az önkéntesség hasznosnak bizonyulhat a „szakmai és szociális készségek” kialakításában. Ezenkívül elősegítheti „a magas foglalkoztatást és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet”. Marco Scurria, a jobbközép Európai Néppárthoz (EPP) tartozó olasz európai parlamenti képviselő készítette a parlamenti jelentést.

Az önkéntesség megerősíti az adás, ajándékozás képességét

Mario Mauro olasz EP-képviselő szerint – aki szintén az EPP tagja és egy non-profit szervezet elnöke – az önkéntesség a demokrácia lényegi eleme: „A demokráciát nem ismerő országokban az önkéntesség tiltott, vagy erősen ellenzett”.

Majd így folytatta: „az önkéntesség megerősíti az emberek adásra, ajándékozásra való képességét, egy saját magunknál és önös érdekeinknél nagyobb eszményt”, és cselekvésre szólította fel az EU-t ezen a területen.

Az állásfoglalás szerint „az önkéntes tevékenységek nem helyettesítik a hivatásszerű, fizetett munkalehetőségeket, de hozzáadott értéket nyújtanak a társadalom számára társadalmi és kulturális céljaikkal”.

Kósa Ádám az önkéntességért

A kétezertizenegyes önkéntesség évére készül az Európai Unió, ami kapcsán emlékezetes dr. Kósa Ádám bizottsági módosító javaslata. Eszerint a társadalmi munka azon előnyeit kell hangsúlyozni, mint hogy általa erősödik a helyi közösségi élet, összekovácsolódnak a civil, a vállalati, és a politikai célok. Nyomatékosítani kell legfőbb erényét is, vagyis hogy azok, akik a közszférában, és különösképpen a közigazgatás magas beosztású munkaköreiben dolgoznak, és elszakadtak a hétköznapi élet valóságától, az önkéntességen keresztül megismerhetik a valós társadalmi problémákat, a nélkülöző és segítségre szoruló embereket.

Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, a társadalmi munkának a valódi karrier szerves részévé kell válnia, amely így a hazánkban tevékenykedő civil szervezetek alacsony elismertségét is javítaná.