Egyéb

Az európai baloldal elutasítja az egyenlő bánásmódot

Az európai baloldal elutasítja az egyenlő bánásmódot

2013. 09. 26.

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Bizottsága ma szavazott Kósa Ádám jelentéséről, amely a foglalkozatás és munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód kérdéskörével foglalkozott. Kósa Ádám kereszténydemokrata-néppárti képviselőként első alkalommal jegyezhetett egy, korábban kizárólag a baloldal privilégiumának számító témakört feldolgozó dokumentumot. Kósa Ádám jelentését azonban a szocialista, zöld és kommunista képviselők végül leszavazták a bizottsági ülésen.

„Képmutató, hogy az európai baloldal az életkor, fogyatékosság, vallási és egyéb meggyőződés alapján fennálló diszkrimináció elleni fellépést, az ilyen tárgyú kutatások és tanulmányok kiegyensúlyozottabb mértékű készítését nem támogatja. A baloldali frakciók szintén leszavazták azokat a javaslatokat, amelyek kifejezetten a gyermeket vállaló nők pozitív megkülönböztetése mellett szálltak síkra. A baloldal ismét bebizonyította, hogy csak és kizárólag ideológiai alapon képes bizonyos kérdések megítélésére. Ez a kettős mérce elfogadhatatlan” – jelentette ki Kósa Ádám fideszes EP-képviselő.

„„Az európai baloldal mellett egyértelműen elment a XXI. századi vonat. A hátrányos megkülönböztetés tilalma ugyanis nem elválasztható a többi társadalmi folyamattól, így a demográfiai válság kezelésétől sem, amivel a baloldal láthatóan nem tud mit kezdeni. A baloldalnak nincs olyan válasza, ami egy fenntartható és szociálisan is stabil társadalmat eredményezne a jövőben, csak kicsinyesen ragaszkodik egyes érdekcsoportok jogaihoz, méghozzá az európai parlamenti többségét használva, akárcsak ezt a Tavares-jelentés során a viták alatt és annak elfogadásakor tette” – emelte ki Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője.

Háttér: Az Amszterdami Szerződés alapján az Európai Tanács a valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés leküzdése érdekében 2000. novemberben fogadta el a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról szóló 2000/78/EK irányelvet. Az elfogadott jogszabály alapján az Európai Bizottság rendszeresen, ötévenként beszámol az irányelv tagállami átültetéséről. A saját kezdeményezésű Kósa-jelentés az Európai Bizottság következő ötéves jelentését megelőzően került előterjesztésre.

Brüsszel, 2013. szeptember 26.