Egyéb

Az Európai Parlament mindenki számára elérhetővé tenné a kormányzati honlapokat

2016. 10. 26.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament ma elfogadott javaslatának köszönhetően 500 ezernél is több fogyatékossággal élő magyar állampolgár számára válhat egyszerűbbé az elektronikus közszolgáltatások igénybevétele álláskeresés, gépkocsi-regisztráció, adóbevallás, valamint útlevél- vagy jogosítványigénylés intézésekor. A közszektorbeli szervezetek webhelyeinek akadálymentesítéséről szóló irányelvjavaslat szabványosított uniós hozzáférhetőségi követelményeket vezet be a webhelyekre vonatkozóan. Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Kósa Ádám fideszes EP-képviselők üdvözölték a szavazás eredményét. Az irányelv ugyanis az első lépés abba az irányba, hogy a termékek és szolgáltatások akadálymentesen legyenek elérhetőek az interneten az egységes piac területén.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó plenáris felszólalásában kiemelte: az internet mára gyakorlatilag mindannyiunk számára nélkülözhetetlen a mindennapi életben való boldoguláshoz, és mindenkit ugyanígy megillet az elektronikus kormányzati szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés joga. „Az elfogadott javaslattal ez a célkitűzés valósággá válik” – mutatott rá a fideszes politikus.

„2016-ban nem engedhetjük meg, hogy sokmillió európai polgár kimaradjon a digitális társadalom nyújtotta előnyökből. Ez a jogalkotási anyag végre biztosítani fogja, hogy mindenki azonos esélyekkel férjen hozzá az internethez. Ennek következtében pedig a fogyatékkal élők ugyanolyan mértékben vehetnek majd részt a társadalmi folyamatokban, és önállóbb életet élhetnek” – emelte ki Pelczné Dr. Gáll Ildikó.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő szerint nem alakulhatnak ki innovatív és tudásalapú gazdaságok a fogyatékossággal élők számára hozzáférhető, kötelező jogszabályokkal bevezetett tartalmak és formák nélkül. „Óriási eredmény, hogy fokozatosan, teljes mértékben akadálymentesen hozzáférhetőek lehetnek nem csupán a közszektorbeli szervezetek, hanem a közfeladatokat ellátó szervezetek weboldalai is” – tette hozzá a néppárti politikus.

Kósa kiemelte: a társadalmi befogadás érdekében, amennyire ez technológiailag lehetséges és ésszerű, valamennyi ember számára akadálymentessé kell tenni a közszektorbeli szervezetek webhelyeit. Továbbá akadálymentes hozzáférést kell biztosítani a lakosság számára alapszolgáltatásokat nyújtó webhelyekhez, mint például rezsikiadásokkal kapcsolatos, illetve egészségügyi, oktatási, szociális és a legfontosabb okmányirodai szolgáltatásokhoz, vagy az érdekképviseletek által nyújtott információkhoz és szolgáltatásokhoz. „A javaslat eredményeként megszülető innovációk a nagyobb funkcionalitás és annak alacsonyabb költségei révén minden internetező számára javítani fogják az internethasználat élményét” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

Háttér: Az akadálymentesítés szempontjából az európai közszektor honlapjainak jelenlegi helyzete igen lehangoló. A technikai megoldások megléte ellenére a 761 000 közszektorbeli és kormányzati honlapnak csupán egyharmada tekinthető teljes mértékben hozzáférhetőnek. A webhelyek akadálymentesítésének fogalma olyan elveket és technikákat takar, amelyeket annak érdekében kell követni, hogy az elektronikus tartalom minden felhasználó, és különösen a fogyatékossággal élő személyek számára elérhető legyen.

Strasbourg, 2016. október 26.