Egyéb

Az Európai Parlament zöld utat adott az életmentő segélyhívó rendszer bevezetéséhez

Az Európai Parlament zöld utat adott az életmentő segélyhívó rendszer bevezetéséhez

2015. 04. 28.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint az egységes piac és az általa nyújtott szabadságjogok szerves része a vészhelyzetekben rendelkezésre álló segítség megfelelő elérhetősége. "A 21. században Európa nem engedheti meg, hogy a segélyszolgálatoknak ne legyen egységes informatikai háttérrendszere vagy, hogy ne működjön az adatkeresés illetve a helymeghatározás, hiszen a korábbi formában történő működtetés nemhogy nem mozdította elő, de kifejezetten megnehezíti az egységes szemléletű segítségnyújtás megszervezését" – hangsúlyozta plenáris felszólalásában a néppárti politikus. Hozzátette: "Továbbra is különös figyelmet kell fordítani a technikai feltételek meglétére. Büszkén mondhatjuk, hogy a magyar kormány elkötelezte magát az e-segélyhívó rendszer működtetése mellett. Fontos, hogy egy ingyenes, uniós szinten is hatékonyan működő és az adatvédelmet tiszteletben tartó rendszert hozzunk létre" – zárta felszólalását a fideszes EP-képviselő.

Kósa Ádám EP-képviselő, a fogyatékosságügyi munkacsoport társelnöke örömét fejezte ki, hogy végre valósággá válhat, amiért évek óta dolgozik fideszes képviselőtársaival: "Autóink baleset esetén automatikusan lépnek majd kapcsolatba a legközelebbi 112-es segélyhívó központtal. Ez évente akár 40 ezer életet menthet meg és 150 ezer ember súlyos fogyatékossá válását előzheti meg". Az e-segélyhívó rendszer nagy előnye, hogy mindenki számára hozzáférhető lesz, nem jelent akadályt majd az sem, ha a jármű vezetője fogyatékossággal él.

Háttér:

Kósa már 2011-ben írásbeli nyilatkozatban kérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási és szabványosítási javaslatokat annak érdekében, hogy a 112-es szolgáltatást valamennyi polgár számára teljes mértékben elérhetővé tegye, valamint segítse elő a következő generációs, teljes mértékben hozzáférhető és megbízható, a készülékektől és hálózatoktól független, a szimultán kommunikáció koncepcióján alapuló 112-es szolgáltatás kifejlesztését. (35/2011 Írásbeli nyilatkozat a hozzáférhető 112-es segélyhívó szolgálatok szükségességéről)

Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Kósa Ádám közös módosító indítványukban többek közt arra kérték fel a tagállamokat, hogy a különböző fogyatékossággal élő személyek és más kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek számára is tegyék lehetővé a 112-es számhoz tartozó életmentő szolgáltatások akadálymentes hozzáférhetőségét, használatát. Ez magába foglalhatja a hallássérült, illetve látássérült felhasználók számára különleges berendezések, szöveges, illetve jelnyelvi szolgáltatások vagy egyéb speciális berendezések biztosítását is.

Strasbourg, 2015. április 27.