Egyéb

Az önkéntességről a Csiperó Fesztiválon

Az önkéntességről a Csiperó Fesztiválon

2010. 07. 11.

Az Európai Unió „Fiatalok Lendületben” című programjának részeként a fiatalok egyénileg és csoportosan is részt vehetnek az EVS-projektben, csak el kell dönteniük, hogy melyik országba utaznának szívesen, és milyen területen, például a kultúra, a sport, a média, a környezetvédelem vagy a szociális munka területén szeretnének önkéntesként tevékenykedni. A 18 és 30 év közötti, sikeres pályázóknak a program biztosítja az útiköltséget, a szállást és az étkezést, emellett segít abban, hogy a jelentkezők hasznos elfoglaltságot találjanak.

Nusha, a fiatal francia lány is az EVS program keretében érkezett Kecskemétre, amit a Csiperós HELPI standnál is promotált.

  • Miért ajánlod a fiataloknak, hogy részt vegyenek ebben a projektben?
  • Ez a program kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy önkéntesként megismerjük mások kultúráját, hagyományait, szokásait. Megtanulhatjuk, hogyan boldoguljunk egy idegen országban úgy, hogy nem beszéljük a nyelvet, és nagyon kevés pénzből gazdálkodunk. A későbbiekre nézve ez mind nagyin hasznos élettapasztalat lehet. Rengeteg fiatallal ismerkedhetünk meg. Ez az egész arról szól, hogy legyünk minél nyitottabbak, tanuljunk egymástól – egymásról.  
  • Te milyen munkát végzel itt Kecskeméten?
  • Rengeteg dologgal foglalkozom. Egyrészt dolgozom a HELPI-ben, az EVS-projektet népszerűsítve beutaztam szinte egész Magyarországot. Francia- és angoltanár-asszisztensként dolgoztam a Katona József Gimnáziumban, de ingyenes órákat is vállaltam azokkal a diákokkal, akik gyakorolni szerették volna a nyelvet. Most pedig itt a fesztiválon mesélünk az önkéntességről a fiataloknak. Nagyon boldog vagyok, hogy éppen akkor rendezte meg Kecskemét a Csiperó Fesztivált, amikor én itt vagyok. Nagyon sok fiatallal találkozhattam a világ minden tájáról.
  • A francia csoporttal is?
  • Természetesen őket is felkerestem. Érdekes és kicsit vicces helyzet, hogy egy országban élünk velük, de itt, egy távoli országban találkoztunk először, hiszen ők Poitiers-ben élnek, én pedig lent délen, Marseille-ben.
  • Mennyi ideig maradsz itt, Magyarországon?
  • Nyolc hónapot töltöttem itt, ami nagyon gyorsan elrepült, a jövő héten már hazautazom. Szomorú vagyok, hogy el kell mennem, mert nagyon-nagyon jól éreztem itt magam, sok csodálatos élményben volt részem – nyilatkozta szerkesztőségünknek Nusha.

Bera Linda/www.kecskenet.hu