Egyéb

Barroso valódi uniót sürgetett Budapesten

Barroso valódi uniót sürgetett Budapesten

2010. 03. 08.

A szociális piacgazdaságot minden korábbinál nagyobb fenyegetés érte, az erős és fenntartható alapokat ugyanis megrázta a pénzügyi válság – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke az Európai Néppárt csütörtöki budapesti ülésén. Felszólalásában José Manuel Barroso emlékeztetett arra, hogy az uniós GDP 4 százalékkal csökkent egy év alatt, 22 millió európai van munka nélkül, minden korábbinál élesebb a verseny, „az erőforrások bősége pedig nem áll rendelkezésre”. Megfelelő választ kell találni a demográfiai válságra, emellett nem szabad hagyni, hogy az innováció lendülete megtörjön. Barroso a kihívások között említette még az államháztartások rendbetételét is. „Európa akkor lehet sikeres, ha kollektívan, valódi unióként lép fel” – hangoztatta a bizottsági elnök, aki egyúttal utalt a szerdán bemutatott 2020-as stratégiára is.

Barroso a növekedés helyreállítását nevezte a leglényegesebb feladatnak. „Strukturális, fenntartható növekedésre kell összpontosítani”, melynek mindemellett inkluzívnak, azaz befogadó jellegűnek is kell lennie. „A szociális piacgazdaságot nem veszélyeztethetjük” – nyomatékosította a Bizottság első embere, hozzátéve, hogy a 2020-as stratégia éppen hogy a szociális piacgazdaság előmozdításáról szól.

José Manuel Barroso fontosnak nevezte a gyártó és szolgáltatási szektor előmozdítását, valamint a valódi vállalkozói szellem kialakítását. Kiemelte: a stratégia végrehajtásában mind uniós, mind pedig nemzeti szintén lépéseket kell tenni, a szűk keresztmetszeteket pedig fel kell számolni. A bizottsági elnök ez utóbbiak között említette, hogy a Huszonhetek közül eddig csak 18 ország vette át a szolgáltatási irányelvet, vagy hogy a szabadalmak bejegyzése Európában tizenegyszer annyiba kerül, mint az Egyesült Államokban.

„Erősebb kormányzásra, hatékonyabb koordinációra van szükség” – hangoztatta Barroso, hozzátéve: „Csak összefogva lehetünk sikeresek”. Szerinte, ha valamit megmutatott  a mostani válság, akkor az éppen az, hogy mennyire egymásra vannak utalva gazdaságaink. „A növekedés és a munkahelyteremtés csak akkor valósul meg, ha egy irányba húzunk” – vélekedett a Bizottság feje, aki az azonnali feladatok között a pénzügyi rendszer reformját, az államháztartások rendbetételét, valamint az euróövezeten belüli együttműködés megerősítését nevezte meg.

Európának egyértelműbben ki kell mondania, hogy a munkát támogatja, és a spekulációt ellenzi – hangsúlyozta felszólalásában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. „A munkát nem válthatja fel a spekuláció” – tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint éppen ezért teret kell engedni a termelőkapitalizmusnak, és szigorú keretek közé kell szorítani a pénzkapitalizmust. Orbán Viktor a fő feladatok között a családi vállalkozások és a kisvállalkozások támogatását, a kkv-k adóterheinek csökkentését nevezte meg. „A túlszabályozottság senki érdekét nem szolgálja” – húzta alá, hozzátéve, hogy ahol sok a szabály, ott sok a kiskapu, és a korrupció is nagyobb teret nyerhet. Emellett – tette még hozzá – „rá kell vennünk a bankokat, hogy finanszírozzák a termelést és a munkahelyteremtést”.

„Közös európai érdekünk, hogy minél többen legyünk, és minél többen dolgozzunk. Én azok közé tartozom, akik ezt természetes úton, és nem bevándorlással kívánják elérni” – utalt a Fidesz elnöke ismét a családi vállalkozások, illetve a család intézményének megerősítésére. Szerinte ugyanis a szociális piacgazdaság csak ezen értékek előtérbe állításával képes megújulni.

Orbán Viktor szerint az áprilisban esedékes magyarországi választások után egy-másfél hónappal eljön majd a pillanat, amikor ki kell állni, és el kell mondani, milyen is a magyar gazdaság valódi állapota. Ez szerinte „Görögország árnyékában” nem lesz könnyű, de ígéretet tett rá, hogy meg fogják tenni. „Magyarországnak élen kell járnia a változásokban” – hangoztatta a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, és reményét fejezte ki, hogy 2011. január elsején (amikor is Magyarország fél évre átveszi az EU soros elnökségét – a szerk.) olyan kormánya lesz hazánknak, amely már határozottan megindult a szociális piacgazdaság felé.

Forrás: BruxInfo Portál