Egyéb

Éjféli vita a jelnyelvről és a szlovákiai magyarokról

Éjféli vita a jelnyelvről és a szlovákiai magyarokról

2009. 11. 25.

Az Európai Unió tagállamai közül eddig kilenc országban ismerték el hivatalosan a jelnyelvet, legutóbb 2009. november 9-én éppen hazámban, Magyarországon, ahol kimondták, hogy a siketeket nemcsak megilleti anyanyelvük, a jelnyelv használata, de elismerik azt és védik a jelnyelven alapuló siketkultúrát – kezdte felszólalását Kósa Ádám.
A néppárti európai parlamenti képviselő kijelentette, az Európában élő siket és nagyothalló polgárok nyelvi kisebbséget alkotnak, ezért nagyon fontos ennek elismerése és védelme.
Kósa, aki külön üdvözölte, hogy az Európai Parlament napirendre tűzte ezt a témát, felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák jelnyelv 1995 óta államilag is elismert nyelv.
– Ebben élen járt Szlovákia, viszont sajnos az ott élő magyar kisebbség magyar nyelvhasználata tekintetében éppenséggel visszafejlődés tapasztalható – mondta a képviselő, aki határozottan tiltakozott a kettős mérce ellen, mert ha Szlovákiában a jelnyelvet szabadon lehet használni – emelte meg hangját – akkor ugyanúgy a magyar kisebbségi nyelvet is szabadon lehessen használni!
A vita elsősorban a szlovák nyelvtörvényről folyt, de a képviselők szót kértek a wales-i, a katalán, a baszk kisebbség védelmében is.
Az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős biztosa, Leonard Orban ezúttal – korábbi semlegesebb álláspontjánál – jóval keményebb hangnemet ütött meg és kiállt a kulturális és nyelvi sokszínűség mellett.

A Fidesz Európai Néppárti Képviselőcsoport közös cikke a témában:

Sikeres fellépés a szlovák nyelvtörvény ügyében

fidesz-eu.hu/hu/cikk/674/