Egyéb

Értelmi fogyatékos emberek foglalkoztatása

Értelmi fogyatékos emberek foglalkoztatása

2010. 08. 02.

Az eseményről Bornemissza Andrea tájékoztatta lapunkat: – A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az értelmi fogyatékos emberek elfogadhatatlanul alacsony színvonalú oktatásban és foglalkoztatásban részesülnek. A középsúlyos értelmi és halmozottan fogyatékos ember társadalmi rehabilitációja, továbbképzésbe való bevonása, foglalkoztatása ma Magyarországon társadalmi szinten nem megoldott.
– A projektet megalapozó adatok nem teljesen naprakészek. A nappali intézményekben 2001-ben 2299 fő, tartós ellátásban, ápoló-gondozó otthonokban 16 ezer fő, rehabilitációs intézményekben 5 ezer fő részére biztosítottak ellátást, de nincs pontos adat pl. a családban maradt felnőtt értelmi fogyatékos emberek számáról.

Változatos, kreatív munkát végeznek

Az „Új technológiák, mint a szocio-laborális beilleszkedés eszközei – dokumentumok digitalizálása Nagykállóban” c. projektnek köszönhetően – jelenleg családjukban élő – más képességű emberek képzése történik meg a CECAP Alapítvány és a nyíregyházi Patrónus Egyesület segítségével. Mintegy 120 órában iratok digitalizálásának munkafolyamatát sajátítják el, majd a programban részt vevő embereket kivezetik a nyílt munkaerőpiacra.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Regionális Operatív Program pályázatán nyert támogatásból a Nagykálló, Kossuth u. 8. sz. alatti épület akadálymentesítésére és tetőterének kialakítására került sor, aminek eredményeképpen alkalmassá vált az értelmi fogyatékos emberek foglalkoztatására.
– Beszerzésre került 15 db számítógép, 6 db A4 lapméretű szkenner, 1 db A3 lapméretű szkenner, az ezekhez szükséges irodabútorok és irattartó berendezés. A 15 sérült ember továbbképzése, munkafolyamat elsajátítása lehetővé teszi számukra, hogy tanulhassanak, hogy változatos, kreatív munkát végezhessenek – fűzte hozzá Bornemissza Andrea.

Közel ötvenmilliós projekt

A projekt elszámolható költsége: 47.342.103 Ft, amiből 39.767.367 forintot az Európai Unió Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Regionális Operatív Program kiírásán nyerte a Nagykállói Oktatási, Műsorszolgáltató, Közművelődési és Szociális Kiemelt Közhasznú Nonprofit Kft. és Nagykálló Város Önkormányzata.
Fullajtár András/ Index-kelet