Egyéb

Európai látlelet fogyatékosságügyben – Magyarország beerősített

Európai látlelet fogyatékosságügyben – Magyarország beerősített

2012. 06. 21.

A konferencián bemutatott Zéró Projekt ez évi első jelentése (International Zero Project Report 2012) több mint száz nemzetközi, elsősorban civil, alapítványi és egyetemi, valamint személyes érintettség alapján fogyatékossággal élő szakértőkből álló együttműködés eredményén alapul. A jelentés a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény rendelkezéseit vette górcső alá az általuk kidolgozott mutatók alapján.

Az elemzés szerint Magyarország megelőzött több nyugat-európai országot is. Kiemelendő, hogy mindössze egy kérdésben állapított meg jelentős elmaradást vagy hiányosságot hazánk vonatkozásában: a katasztrófahelyzetek esetében történő segítségkérés egyenlő esélyű hozzáférésének biztosításakor, mely hiányosság azonban rövid időn belül orvoslásra kerül.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, az esemény házigazdája beszédében rámutatott, hogy részben ennek a jelentésnek is köszönhetően tavasszal egyeztetéseket folytatott a magyar hatóságokkal és várhatóan 2013. január elsejétől Magyarországon az összes létező kommunikációs eszközzel (telefon, fax, email, skype, sms, stb) segítséget lehet majd kérni katasztrófa esetén. "Magyarország jól teljesített a jelentés szerint az ENSZ egyezmény által érintett többi területen is, mert például Franciaország és Svédország három területen, Románia pedig nyolc területen kapott erőteljes elmarasztalást az ENSZ egyezmény végrehajtása kapcsán" – tette hozzá Kósa.

A konferencián Dr. Michael Fembek, az ESSL Alapítvány projektmenedzsere kiemelte, hogy a tagállami katasztrófavédelmi rendszerekben található nagy hiányosságokon túlmenően a nem hozzáférhető közlekedés okoz még kiugró akadályokat a fogyatékossággal élő emberek számára. Donata Vivanti, az Európai Fogyatékosügyi Fórum alelnöke beszédében a hozzáférhető szolgáltatások és termékek szükségességéről beszélt, utalva arra, hogy ma már az egyszerűbb háztartási vagy szórakoztatóelektronikai eszközök kezelése is egyre nagyobb kihívást jelent a fogyatékossággal élő emberek számára. A rendezvényen az európai parlamenti német zöldek képviseletében Elisabeth Schrödter asszony által vezetett panelvitán elhangzott, hogy az Európai Bizottság még mindig adós az ún. Európai Akadálymentesítési Jogszabály benyújtásával, amire egyébként már 2010-ben ígértet tettek az illetékesek.

Brüsszel, 2012. június 21.