Egyéb

Ezrek életét mentheti meg évente a gépkocsikba szerelt akadálymentes segélyhívó rendszer

Ezrek életét mentheti meg évente a gépkocsikba szerelt akadálymentes segélyhívó rendszer

2014. 02. 26.

Az e-segélyhívó normál üzemmódban inaktív, de baleset vagy ütközés esetén automatikusan működésbe lép és értesíti a legközelebbi 112-es segélyhívó központot a baleset pontos helyszínéről, valamint lehetővé teszi, hogy a segélyhívó központ direkt kapcsolatot létesítsen a balesetet szenvedett vezetővel, utasokkal. Ez a berendezés eddig csupán a járműpark kevesebb, mint 1%-ában volt megtalálható. Az európai utakon évente 1,5 millió polgár szenved balesetet és mintegy 28.000 ember veszíti életét. Előzetes kalkulációk szerint az e-segélyhívó évente mintegy 2500 emberéletet menthet meg. Az alkalmazás költsége gépkocsinként átlagosan körülbelül 15.000 forint lesz.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a szavazást követően elmondta: "A mai napon több mint tíz év sikertelen erőfeszítését követően az EP végre határozottan kiállt az e-segélyhívó rendszer kötelezővé tétele mellett. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy két éve négy képviselőtársammal a 112-es hívószám ügyében írásbeli nyilatkozatát indítottunk. A lobbimunka eredményeképpen ez az írásbeli nyilatkozat szerezte a legnagyobb támogatást a 2009-2014 közötti jogalkotási ciklus során. Nagy siker, hogy a mai döntés értelmében az elektronikus segélyhívást biztosító berendezést 2015 októberétől márkától és típustól függetlenül minden személygépjárműbe be kell majd szerelni, mégpedig olyan formában, hogy azt minden, így a különböző fogyatékossággal élő polgárok is akadályok nélkül tudják használni". "Ez a fajta előírás nem lenne példátlan, hiszen a biztonsági öveket 2006 óta minden járműben kötelező használni az EU területén" – zárta gondolatait Kósa.

Háttér: a 112-es hívószámú fedélzeti e-segélyhívó rendszer kiépítésével összefüggő típus-jóváhagyási követelményekről és a 2007/46/EK irányelv módosításáról szóló jelentést a cseh szocialista Olga Sehnalová jegyzi. A szakmai munka 2012-ben indult, amikor Olga Sehnalová és a német néppárti Dieter-Lebrecht Koch képviselők egy saját kezdeményezésű jelentés formájában vetették fel a fogyatékkal élő személyek hozzáférésének ügyét az elektronikus segélyszolgáltatások terén, amely jelentésben Kósa Ádám valamennyi módosítóját támogatta az Európai Parlament és ennek köszönhetően a mostani jogalkotásban erősen megjelennek a fogyatékos emberek érdekei.

Strasbourg, 2014. február 26.