Egyéb

Fel kell készülni egy új társadalomra

Fel kell készülni egy új társadalomra

2010. 07. 08.

Támogatni kell a szülőket abban, hogy felelősséggel nevelhessék fogyatékossággal élő gyerekeiket, a családi kötelékekre és a szülők jogi helyzetére való tekintet nélkül – mondta Kósa Ádám. A néppárti európai parlamenti képviselő szorgalmazza a szemléletváltást annak érdekében, hogy ne kizárólag az egyik szülőre – Magyarországon jellemzően az anyákra – háruljanak érzelmi, pénzügyi, szociális és nevelési terhek. Az egyedül élő, fogyatékos gyereket nevelők kiszolgáltatottabbak, mint más családok, a képviselő épp ezért ösztönzi a szakítást azzal a felfogással, amely szerint a fogyatékosság egyértelműen hátrányt jelent és kirekeszti az érintetteket a társadalomból.

Elkerülhetetlenek a következmények, amelyeket az idősödő társadalom okoz, így azok az országok jönnek majd ki győztesen, akik felkészülnek arra, hogy növekszik a fogyatékossággal élő idős emberek száma és megengedhetetlennek tartja az állam a megváltozott munkaképességű emberek munkanélküliségét – mondta Kósa, majd úgy folytatta: az elkövetkezendő évtizedekben fokozatosan hiteltelenné válnak a mai negatív sztereotípiák és előítéletek, mert olyan társadalomban fogunk élni, amelyben bizonyos mértékig az emberek többsége fogyatékossággal élő lesz.

A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló  ENSZ egyezmény külön rendelkezik a fogyatékossággal élő nők és gyermekek védelme érdekében, melyet eddig Magyarország mellett tizenkét tagállam ratifikált. Kósa Ádám az egyezmény betartatását, és beemelését a döntéshozatalba, munkája kiemelt részének tekinti.

A Fogyatékosságügyi Munkacsoport ülésén a tagok egyöntetűen kiálltak amellett, hogy egy percig sem lehet tovább halogatni a cselekvést, azonnali  lépésekre va szükség.