Egyéb

Foglalkoztatás: Merre tovább Európa?

Foglalkoztatás: Merre tovább Európa?

2010. 10. 27.

A tanulmány egyik fő megállapítása szerint a legtöbb tagállamban a különböző fogyatékosságügyi programok olyan adatokkal dolgoztak, amelyek még mindig inkább egészségügyi, mint szociális vonatkozásúak, holott a megoldást éppen egy ilyen irányú szemléletváltás hozhatná meg. 2007. évi adatok szerint például minden öt foglalkoztatott ember közül egy tartós betegségben szenved vagy egészségügyi problémái vannak, mégis, a munkaerőpiac nem kezeli elég rugalmasan és megfelelően a megváltozott munkaképességet.

 

Kósa Ádám a Bizottság tagja a tanulmány kapcsán fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a megoldások keresése során szigorúan külön kell választani a képzett, de valamilyen oknál fogva fogyatékos emberek közösségét, illetve a képzetlen, és alig képezhetőek csoportját. Utóbbiakra külön figyelmet kell fordítani az innovatív és versenyképes Európában – mondta a néppárti európai parlamenti képviselő (Fidesz). A fogyatékos emberek képességeikben jelentősen különböznek egymástól, egy részük semmilyen körülmények között nem képes a nyílt munkaerő-piacon dolgozni, még akkor se, ha ehhez külön személyi segítőt alkalmaznának. Mások azonban igenis képesek lennének dolgozni – szögezte le Kósa.

 

A tanulmány a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelét támogatja, és emelné a 2011-től életbe lépő Fogyatékosságügyi Akció Terv egyik prioritásai közé.

 

A teljes tanulmány itt érhető el.

Fotó: Guardian