Egyéb

Fogyatékkal élő ifjúsági vezetők tanácskoztak az Európai Parlamentben

Fogyatékkal élő ifjúsági vezetők tanácskoztak az Európai Parlamentben

2013. 12. 04.

Szájer József, a néppárti frakció magyar alelnöke előadásában kijelentette: "A fogyatékosságügy kiemelt fontosságú a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának, és Kósa Ádám teljesítménye igazolta mindazokat, akik javasolták, hogy legyen Magyarországnak fogyatékkal élő európai parlamenti képviselője. Kósa Ádám képviselőként azonban nemcsak a szűken vett fogyatékossággal kapcsolatos ügyekben dolgozott eredményesen, hiszen ő elsősorban nem fogyatékossággal élő ember, hanem politikus, akinek csak egy tulajdonsága az, hogy fogyatékossággal él és jelnyelvet használ". "Ugyanakkor, mint érintett, valóban ő lett a legilletékesebb a fogyatékosságügyi témákban, amit jelez az is, hogy 2013-ban kollégái az Év Parlamenti Képviselőjévé választották foglalkoztatási és szociális témában" – hívta fel a figyelmet Szájer József.

Őry Csaba, a néppárti frakció foglalkoztatási és szociális koordinátora a fiataloknak tartott előadásában kiemelte: a gazdasági válság kezdetekor indult el a jelenlegi európai parlamenti ciklus és a kihívások óriásiak voltak. "A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés serkentését helyezte a 2014-es költségvetés középpontjába különös hangsúlyt fektetve a fiatalok helyzetére. Többek között ennek köszönhetően az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre 3,9 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 900 millió euró kifizetési előirányzat áll rendelkezésre jövőre" – mutatott rá Őry. "A fiatalok munkanélkülisége elért egy olyan fokot, amit a tagállamok már nem tudnak kezelni, és az a veszély, hogy több generáció marad ki úgy a munka világából, hogy sohasem dolgoztak" – tette hozzá a fideszes politikus. Őry Csaba kiemelte, hogy szoros és eredményes munkakapcsolata Kósa Ádámmal – aki a kohéziós csomag egyik jelentéstevője volt a foglalkoztatás és szociális bizottságban -, konkrét eredményeket hozott: "Az Európai Szociális Alap részesedését, annak minden komoly hiányossága és kritikája ellenére, sikerült további 1%-kal növelni a 2014-től kezdődő időszakra vonatkozóan".

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő kiemelte: a 2014-2020-as időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatási körét a sport területére is kiterjesztik. "A sport az egészség megőrzését és a társadalmi integrációt egyaránt hatékonyan mozdítja elő, ezért különösen fontos, hogy megfelelő támogatásban részesüljön. Az ERFA támogatási körének kiterjesztése komoly lehetőségeket teremt a magyar sport, így a fogyatékosok sportja számára is" – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Kósa Ádám elmondta, hogy a közelmúltban elfogadott kohéziós jogszabálycsomagban az általa, mint jelentéstevő által benyújtott módosításoknak köszönhetően 2014-től az akadálymentesítés kiemelt szempont lesz az Európai Uniós források felhasználáskor, ideértve az infokommunikáció területét is, amely magában foglalja többek között a weblapok akadálymentesítését.

A fogyatékossággal élő ifjúsági vezetők a néppárti politikusokkal való találkozók mellett a látogatás során betekintést nyertek az Európai Parlament és a néppárti frakció működésébe, valamint a fideszes képviselők és a sajtóosztály munkájába is.

Brüsszel, 2013. december 4.