Egyéb

Fogyatékossággal élő alkotók festményeiből nyílik kiállítás …

Fogyatékossággal élő alkotók festményeiből nyílik kiállítás …

2010. 11. 29.

Mv.: – Fogyatékossággal élő alkotók festményeiből nyílik kiállítás a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében december harmadikán a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. Dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, mint a rendezvény házigazdája, hatszázezer magyar fogyatékkal élő ember munkásságát soha nem hallott adatok tükrében kívánja bemutatni.
Köszöntöm vendégeimet! Kósa Ádámot, és Habán Zsuzsanna jelnyelvi tolmácsot. Meséljen egy kicsit a kiállításról!

Dr. Kósa Ádám néppárti európai parlamenti képviselő: – égy kezdődött, hogy minden képviselő az Európai Parlamentben lehetőséget kapott arra, hogy egy évben kétszer Brüsszelben egy kiállítást szervezzen. Én szerettem volna bemutatni a fogyatékkal élő emberek művészetét, és foglalkoztatási helyzetét. Ebből az ötletből kiindulva gondoltuk azt, hogy Magyarországon is érdemes lenne bemutatni, éppen azért, mert hatszázezer fogyatékossággal élő ember él, akiknek az élete ugyanolyan színes. Élnek, dolgoznak, családban élnek, és nagyon szép alkotásokat hoznak létre. Ezeket szerettem volna bemutatni. Minekután Pécs az Európa Kulturális Fővárosa, adta magát, hogy itt mutassuk be, itt hozzuk létre a kiállítást.

Mv.: – A kiállítással párhuzamosan számos rendezvény kerül még megrendezésre.

Dr. Kósa Ádám néppárti európai parlamenti képviselő: – Ez így igaz. Két színházi produkció lesz, az egyik a siketek jelnyelvi színháza, Ergo Sum a csoportnak a neve. Egy tizenöt perces programot adnak jelnyelven. A másik pedig az értelmi sérültek, Down szindrómásokból álló színjátszó csoport. Egy órás műsort fognak adni. Mind a kettő művészeti produkció kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk azt, hogy kiválóan tudnak szerepelni fogyatékossággal élők is.

Mv.: – A Baltazár Színházról már sokat hallottunk. Nagyon nagy népszerűségnek örvendenek Magyarországon. Egy kicsit meséljen a jelnyelv színházról, mert ez nyilván nagyon különleges produkció.

Dr. Kósa Ádám néppárti európai parlamenti képviselő: – Magyarországon még gyerekcipőben jár ez a műfaj. Magyarországon egy évvel ezelőtt ismerték el a magyar jelnyelvet, és most már minden siket ember a saját jelnyelvén fejezheti ki magát. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségén belül alakult meg ez a színjátszó csoport. Szakképzett drámapedagógus vezeti őket. Három-négy kiváló produkciót hoztak létre. Többet is láttam ebből. Valóban nagyon érdekes. Az a lényeg, hogy jelnyelven hozzák létre a produkciót. A siketek nagyon vizuálisak, és a jelnyelv mellett számukra a testbeszéd és a mimika is nagyon fontos kifejező eszköz.

Mv.: – Mennyiben szólnak ezek a rendezvények a fogyatékossággal élőknek, és azok családjaiknak, vagy az épeknek?

Dr. Kósa Ádám néppárti európai parlamenti képviselő: – égy gondolom, hogy mindkét csoportot megszólítja. Kifelé nagyon erős üzenet értéke van, hiszen valójában bemutatjuk, hogy kik is vagyunk mi. De a fogyatékossággal élők számára is egy bizonyíték, hogyha bátrak, és tudnak lépni, akkor ők is képesek. Önbecsülésüket ez nagymértékben erősíti, növeli. Tehát kettős célja van ezeknek a fellépéseknek.

Mv.: – És gondolom, ez kihatással van a foglalkoztatásra is.

Dr. Kósa Ádám néppárti európai parlamenti képviselő: – Ez így van. A pécsi rendezvény után január 24-én Brüsszelben lesz ennek a folytatása, amely már a foglalkoztatást és az emberi jogokat helyezi központba. Az Európai Parlamentben a foglalkoztatással is foglalkozom. Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek tíz százalékának van csupán munkája, ami egy nagyon szomorú adat. Ezt szeretném megváltoztatni! És bízom abba, hogy az Európai Unió segít Magyarországnak, oly módon, hogy pénzforrásokat is biztosít. Többek között ez a célja a rendezvénynek is.

Mv.: – Mikor lesz a kiállítás? És meddig látható? És mikor lesznek az előadások?

Dr. Kósa Ádám néppárti európai parlamenti képviselő: – Pécsett pénteken négy órakor lesz a megnyitó. Pécs polgármesterével együtt nyitjuk meg a rendezvényt. És ott a kiállítás-megnyitóval egy időben lesz a fellépés is, a jelnyelvi színház bemutatója. Majd ezt követően a színházban hét órakor kezdődik a Baltazár Színháznak a produkciója. A kiállítást egy héten keresztül lehet megnézni, és bízunk benne, hogy az emberek megnézik, és amikor meglátják, hogy milyen szép művészeti alkotásokat hoztak létre a fogyatékossággal élő emberek, ez segíti az ő szemléletüket.

Mv.: – Köszönöm szépen, hogy itt voltak.