Egyéb

„Fogyatékosügyi kérdésben uniós szintű gondolkodásra van szükség”

„Fogyatékosügyi kérdésben uniós szintű gondolkodásra van szükség”

2011. 04. 15.

Csütörtök délutáni ülésén az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága Kósa Ádám fideszes EP-képviselőnek a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását erősítő jelentéstervezetéről tárgyalt. A politikus március 30-án Brüsszelben a fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetekkel kezdeményezett párbeszédet a tervezet kapcsán. A találkozón 35 civil szervezet vett részt.

A péntekre összehívott fórumon a néppárti képviselő hangsúlyozta: különösen fontosnak tartja, hogy a jelentéssel kapcsolatban a hazai civil szervezetekkel is megtörténjen az egyeztetés, illetve véleményt formálhassanak a témát illetően. Hozzátette: a kormányzati szervekkel más formában, illetve időpontban fog konzultálni.

A jelentéstervezettel kapcsolatban Kósa elmondta, április 27-ig lehet módosító indítványt benyújtani a dokumentumhoz, ezt követően magáról a módosítóról lesz vita az Európai Parlamentben. Hangsúlyozta: a jelentéstervezet önálló, nem jogalkotó. Bármely képviselő tehet javaslatot bármely kérdésben, hogy legyen állásfoglalás a témában.

Úgy folytatta, 2010. novemberében az Európai Bizottság beterjesztette tízéves fogyatékosügyi stratégiáját. Aláhúzta: ez adta a lehetőséget, a jelentéstervezet elkészítésére. A dokumentum az eddigi gyakorlattól eltérő megközelítéssel és módszerekkel szeretné hatékonyabban támogatni a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációját és mobilitását. A jelentéstervezet nem Magyarországról szól, hanem uniós szinten, valamennyi tagországot érintve foglalkozik a fogyatékosság jelenségével – emelte ki a néppárti képviselő, aki a közös gondolkodás fontosságára hívta fel a szervezetek figyelmét.

A magyarországi civil szervezeteknek egy hét áll rendelkezésükre, hogy javaslataikat írásban is megtegyék. Ezt követően a módosító indítványokkal kiegészített jelentéstervezetet az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságán kívül a Petíciós Bizottság, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerügyi Bizottság fogja véleményezni. Ezen testületek további javaslatokat is tehetnek – egészítette ki az elmondottakat Kósa.

Háttér:

Kósa Ádám 2009-es megválasztása óta komoly erőfeszítéseket tett e jelentéstételi lehetőség elérése érdekében. A jelentés nagyban támaszkodik az Európai Bizottsággal és az európai intézményekkel az elmúlt években folytatott konzultációk tapasztalataira. A dokumentum alapvetése, hogy a fogyatékkal élők is ténylegesen gyakorolhassák a mindenkit megillető jogokat és lehetőségeket. A tervezet szerint egyenlő bánásmódra kell törekedni az élet minden területén, nem csak az uniós irányelvekben már rögzített munkavállalásra, foglalkoztatásra és szakmai képzésekre korlátozva.

Forrás: fidesz.hu