Egyéb

Gyors segítség szükséges a leginkább rászoruló személyeknek!

Gyors segítség szükséges a leginkább rászoruló személyeknek!

2020. 04. 17.

Az Európai Parlament ma szavazott a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) módosításáról, így az a koronavírus járvány elleni védőfelszerelésekre is igénybe vehetővé válik, és így az ételosztás biztonságosabbá válik. Ezen felül a rászorulók utalványokat is kaphatnak, amelyet alapvető fogyasztási cikkekre válthatnak be. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a leginkább rászoruló személyeknek nyújtott támogatás a fertőzés kockázata miatt sem szakadhat meg. „A válság a legkiszolgáltatottabbak számára nagyobb kockázatot jelent: ők a mindennapokban tapasztalják meg a nélkülözést, ha nem segítünk gyorsan, rugalmas módon, a helyzethez alkalmazkodva.” – hangsúlyozta Kósa.

A fideszes képviselő üdvözölte, hogy az Európai Parlament ma úgy döntött, hogy a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) szabályait sürgős eljárásban módosította. Így a FEAD az élelmiszer és alapvető anyagi támogatás mellett a járvány elleni védőfelszerelésekre is kiterjed, ráadásul átmenetileg 100%-os uniós finanszírozással.

A FEAD olyan intézkedéseket támogat, melyek révén az uniós tagállamok élelmet és más alapvető fogyasztási cikkeket (pl. lábbeli, szappan és sampon) biztosítanak a leginkább rászoruló társadalmi csoportok számára. A gyakorlatban ez általában ételosztást jelent, ingyen konyhák révén. „A járvány és a távolságtartás szabályai miatt azonban új módot kell találni az élelmiszerek kiosztására, mert az emberek jelenleg nem gyűlhetnek össze egy gulyáságyú mellett, mint korábban. Változtatni kell tehát a segítség célba juttatásán: egységcsomagok kiszállítása vagy utalványok osztása most jobb módszer. Az ételosztáshoz pedig megfelelő védőfelszerelés is szükséges.” – húzta alá Kósa Ádám. Magyarországon az Európai Bizottság eredeti tervezetében szereplő elektronikus utalványok bevezetése nehézkes lenne, ezért magyar javaslatra papír alapú utalványt is lehet majd használni.

Brüsszel, 2020. április 17.