Egyéb

ILO: hiába a növekedés, nem javul a munkaerőpiac

ILO: hiába a növekedés, nem javul a munkaerőpiac

2010. 01. 27.

Az idén a Nemzetközi Valutaalap 3,1 százalékos, aktuális globális GDP-növekedési prognózisát alapul véve is magas, 6,5 százalékos állástalanságra kell számítani. A válság nyomán 2007 és 2009 között közel 34 millióval nőtt a munkanélküliek száma, elérve tavaly a 6,6 százalékot.
Az ILO arra is figyelmeztet, hogy miközben a lassabb növekedés újabb elbocsátásokat generálhat, a gyorsabb fellendülés nem feltétlenül javítana a munkaerő-piaci helyzeten. A kihasználatlan kapacitások megléte miatt ugyanis a vállalatok első körben nem új emberek felvételét tervezik, hanem a részmunkaidős foglalkoztatás teljes munkaidőssé alakítását.
2008 és 2009 között a legnagyobb mértékben, 2,4 százalékponttal a fejlett országokat és az uniós tagállamokat tömörítő csoportban nőtt az állástalanok száma.
A ráta elérte a 8,4 százalékot, és az ILO az idén már 8,9 százalékra számít. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy bár a térség csak a globális munkaerő-állomány alig 16 százalékát adja, a munkanélküliség emelkedéséből 2007 óta több mint 40 százalékkal vette ki a részét.

Forrás: Világgazdaság