Egyéb

Jelentősen kiszélesedtek az utasjogok – Az Európai Parlament megszavazta a buszon utazók jogairól szóló rendeletet

Jelentősen kiszélesedtek az utasjogok – Az Európai Parlament megszavazta a buszon utazók jogairól szóló rendeletet

2011. 02. 15.

Kósa Ádám néppárti politikus a három intézmény egyeztető bizottságának tagjaként maga is részt vett a kompromisszum kialakításában. Felszólalásában megköszönte, hogy a Parlament mindvégig kitartott a fogyatékossággal élők jogai mellett. Felhívta ugyanakkor az Európai Tanács figyelmét arra, hogy ezek a rendelkezések nem csak a fogyatékossággal élőkről szólnak, hanem minden állampolgárról, hisz egy erősen öregedő társadalomban élünk, ahol máról holnapra ugrásszerűen növekedni fog a fogyatékossággal élők száma. „Mikor látják be végre, hogy ezek a rendelkezések nem csak a fogyatékossággal élőkről szólnak?” – tette fel a kérdést hozzászólásában a képviselő.

Mint ismeretes, a rendelet kimondja, hogy járattörlés, a busz túlfoglalása, a csomag elvesztése vagy megrongálása, valamint a két óránál hosszabb késések esetén, 250 km-nél hosszabb utak során a buszjáratok üzemeltetőinek az Európai Unió egész területén egységes tájékoztatási, segítségnyújtási és kártérítési kötelezettségük van. Ezen túlmenően a rendelet a fogyatékossággal élő, és csökkent mozgásképességű személyek számára jelentős többletjogokat biztosít a megállókban nyújtandó segítséget és speciális felszereléseik szállítását illetően.

A képviselő zárásként kiemelte: „Most, hogy a repülőn, vasúton és hajón utazók jogai után kompromisszum született a buszos utasjogokban is, semmi nem állhat útjában egy egységes utasjogi chartának, melynek célja a különböző utasjogi előírások egységesítése, jelentős mértékben megkönnyítve ezáltal állampolgáraink életét”.

Strasbourg, 2011. február 15.

További információ:
Kósa Ádám irodája: +33-3-881-77208