Egyéb

Kósa Ádám, az Európai Parlament első siket képviselője

Kósa Ádám, az Európai Parlament első siket képviselője

2011. 12. 16.

"Egy elöregedő társadalom nem engedheti meg magának, hogy ne foglalkoztasson testi fogyatékossággal élőket és ne hasznosítsa a bennük rejlő lehetőségeket."

Mióta 2009-ben Kósa Ádámot az első siket képviselővé választották, a 27 tagú Európai Unióban a 23 hivatalos nyelv mellett egyidejű jelnyelvi tolmácsolást is használnak.

A politikus Budapesten született, siket szülők gyermekeként, ő maga születése óta nem hall. Ügyvédnek készült, "hogy felszámolhassa a diszkriminációt", de egyetemi óráin nem volt jelnyelvi tolmács. Társai jegyzeteit kérte kölcsön, s erőfeszítése jutalmául 2005-ben megvalósította álmát.
 
Azonban hiába tett meg minden tőle telhetőt ügyfeleiért, ezzel nem tudhatott változtatni a fogyatékkal élő emberek munka- és életlehetőségeit korlátozó társadalmi valóságon. Így amikor váratlanul esélyt kapott a politikában való bizonyításra, nem hezitált.
 
Tokióban sétálva úgy tapasztalta, hogy a testi sérüléssel élő emberek jobb beilleszkedéséhez a tárgyi feltételek, így az utcákat szegélyező Braille-szerű járdaburkolat, biztosítottak. A kormány sajtótájékoztatóin jelnyelvi tolmács is részt vesz, júliusban pedig egy új törvény értelmében a jelnyelvet önálló nyelvként ismerték el. Mindezek miatt kissé csalódott volt, hogy Japánban gyakorlatilag nincsenek siket politikusok. "A kihívásokkal azok vannak leginkább tisztában, akik maguk is ebben a helyzetben vannak. Nem engedhetjük meg, hogy mások részvételünk nélkül döntsenek rólunk." – mondta.