Egyéb

Légi közlekedés: személyre szabott szolgáltatások a fogyatékossággal élő utasok részére

Légi közlekedés: személyre szabott szolgáltatások a fogyatékossággal élő utasok részére

2014. 02. 05.

Az Európai Parlament mai ülésén tárgyalta a légi utasok jogairól szóló rendelet módosítását. Felszólalásában Kósa Ádám rámutatott, hogy az Európai Parlament az elmúlt években kiváló munkát végzett a légiközlekedéssel kapcsolatos utasjogok területén. Emlékeztetett, hogy pár évvel ezelőtt a buszon utazók jogairól szóló jelentés idején még sokat kellett küzdenie azért, hogy megértesse: a fogyatékossággal élő személyek és a csökkent mozgásképességű személyek nem ugyanazok. Mára az Európai Parlament már megértette a különbséget és magas szinten foglalkozik a különböző fogyatékossággal élő személyek érdekeinek védelmével a légi közlekedésben.

Kósa hangsúlyozta: az elmúlt évek kemény munkájának köszönhetően az utasjogok területén a fogyatékossággal élők védelme jelentősen megerősödött és már számtalan területen térnek ki rájuk, figyelembe véve speciális igényeiket. Kiemelte, hogy a légiközlekedési szolgáltatóknak, legyen az a reptéri földi kiszolgáló vagy éppen a légitársaság, igenis érdeke, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson mindenki számára, világos és átlátható jogok és kötelességek rendszerével a járatkésések és járattörlések esetén is.

Kósa Ádám üdvözölte, hogy a jogszabály alkotása során bevonták a társadalmi szervezeteket is. „Az igazi esélyegyenlőséget az jelenti, hogy a jelentés a fogyatékos utasok számára személyre szabott szolgáltatásokat ír elő” – hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.

Háttér: Az Európai Parlament mai plenáris ülésén tárgyalta a visszautasított beszállás és légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról szóló 261/2004/EK rendeletet, valamint a légifuvarozók felelősségéről szóló 2027/97/EGK rendeletnek az utasok és poggyászaik légi szállítása tekintetében történő módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatot.

Strasbourg, 2014. február 5.