Egyéb

Levél az Egészségügyi Minisztériumnak

Levél az Egészségügyi Minisztériumnak

2010. 02. 23.

A néppárti európai parlamenti képviselő többek között azt kifogásolja, hogy a hallókészüléket forgalmazó szaküzlet számára nincsenek meghatározva a tárgyi és személyi feltételek, ezért a páciensek fogadása olyan körülmények között zajlik, ami megkérdőjelezi a szakmaiságot is.
„Szükséges előírás kellene, hogy legyen a páciensek külön helyiségben történő vizsgálata, illetve a hallókészülék illesztése, és az illesztés eredményességének ellenőrzése, valamint a szociális helységek megléte. Ezt azonban a jeleneg előírt 20 négyzetméteren korrekt módon biztosítani fizikai képtelenség” – fogalmazott Kósa Ádám.

Ha a gyógyászati segédeszközökre fordított finanszírozási keretből levesszük a legtöbb forrást felemésztő inkontinenciaeszközök és a kötszerek támogatási ráfordítását, akkor egy fő esetén évente mindössze 11 Euró támogatásról beszélhetünk, ami igen alacsony. Ezzel szemben a szakmai tárgyalásokon mindenkor az átalakítás ellen szóló legfőbb érv a túlzott költségvetési ráfordítás. A hallókészülékek TB finanszírozási rendszere is beavatkozást igényel – hangsúlyozta levelében a képviselő.
 
A másik problémás terület a jelenleg hatályban lévő audiológus szakképzéssel kapcsolatos, mely nem tartalmaz a hallókészülék kiválasztásához, illesztéséhez, a hallásgondozáshoz szükséges tudásanyagot. A hiányzó ismereteket jelenleg a hallókészülékeket gyártó cégektől rendszertelenül, marketing orientáltan lehet csak megszerezni.

Emellett a hallókészülékek indikációja Magyarországon audiológus szakorvosi végzettséghez kötött, holott szerte Európában ezt fül-orr-gégész szakorvos is végezheti, ahogy ez év tizedekig hazánkban is jó működött, míg meg nem változtatták. Kósa véleménye szerint a kistérségi ellátások minőségét nagy mértékben javítaná, ha visszaállítanák az eredeti állapotot, és fül-orr-gégész szakvizsgával rendelkező szakorvosnak is lenne jogosultsága hallókészülék rendelésre.

Azzal, véli Kósa Ádám, hogy Magyarország a jelnyelvi törvény megalkotásával elismerte a siket és nagyothalló emberek széleskörű jogait, arra is garanciát vállalt, hogy más szemlélettel szervezi meg az érintettek oktatását, egészségügyi ellátását. A piaci viszonyok között biztosítani kell ennek a célcsoportnak az érdekeit is, és ehhez a törvények és az eddig bevett szakmai protokoll változására is szükség van.
Főként önálló akusztikus képzés indítása és a hallókészülék kiszolgálás feltétel rendszerének egységes szabályozása szükséges.

A helyzet megoldása végett a képviselő felajánlotta közreműködő szerepemét, hogy az összes érintett szakmai csoport részt vehessen a reformlépések kidolgozásában. Az Egészségügyi Minisztérium illetékes szakállamtitkárságáról még nem érkezett válasz.