Egyéb

Magyarország az ígérgetés helyett a teljesítményben hisz

2017. 01. 19.

Kósa Ádám sajtóközleménye – Az Európai Parlament ma jelentést fogadott el a szociális jogok európai pilléréről. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a szavazást követően elmondta: a dokumentum számos olyan elemet tartalmaz, amely Magyarországon már megvalósult, ezért hazánk büszke lehet a teljesítményére. Ugyanakkor a magyar néppárti delegáció nem tudta támogatni a jelentést, mert az tele van felelőtlen ígéretekkel és felhatalmazás nélkül avatkozna bele a tagállamok belügyeibe.

Az Európai Parlamentben egyetértés volt abban, hogy biztosítani kell a gyermekek élelemhez, oktatáshoz, ellátásokhoz és javakhoz való hozzáférést. Mint ismeretes, Magyarországon ez már megvalósult: a kisgyermekek 90 százaléka eszik ingyen naponta háromszor, a hátrányos helyzetű gyermekek pedig a tanítási szünetekben is ingyenesen jutnak ételhez.

Kósa kiemelte továbbá, hogy a jelentésben megjelenő intézményi elhelyezés és tartós ápolás-gondozás tekintetében szintén élen jár Magyarország. A közeljövőben megvalósul a nagy, vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékos emberek (mintegy 3500-4000 fő) kisebb lakóegységekbe költöztetése és ezzel társadalmi integrációja.

„Magyarország nyitott gazdaságának és versenyképességének felelős figyelembe vétele elengedhetetlen. A további stabil és kiszámítható fejlődés előfeltétele csakis a megfontolt, biztos haladás lehet a felelőtlen és irreális követelések helyett, ezért nem szabad beállni az ígérgetők sorába” – mutatott rá Kósa Ádám.

Strasbourg, 2017. január 19.