Egyéb

Magyarország élre tört az uniós források felhasználásában

Magyarország élre tört az uniós források felhasználásában

2021. 11. 25.

Az Európai Számvevőszék az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén mutatta be 2020-as éves jelentését, amelyben megállapítja, hogy Magyarország teljesítménye kiemelkedő volt a 2014-2020-as pénzügyi időszakban. „2020 végéig az európai strukturális és beruházási alapokból Magyarország közel 15 és fél milliárd eurót használt fel, amellyel lakosságarányosan a legjobb eredményt érte el a V4 országok közül, az egész EU-t tekintve pedig negyedik helyen áll a három balti állam mögött” – emelte ki Kósa Ádám, a Fidesz EP képviselője.

A számvevőszéki jelentés szerint több tagállam behozhatatlan lemaradással küzd a pénzek lehívásában, ami a hétéves pénzügyi időszak végéhez közeledve komoly veszteségeket fog okozni számukra. Kósa Ádám kiemelte: “A magyar kormány kemény munkájának köszönhetően Magyarország esetén a forrásvesztés esélye nem áll fenn.” Hozzátette: „A közbeszerzések vonatkozásában az Európai Bizottság belső piaci eredménytáblája alapján Magyarország az uniós középmezőnyben található, olyan tagállamokkal együtt, mint Németország, Írország vagy a Benelux államok”.

Deutsch Tamás már a jelentés költségvetési ellenőrző bizottsági bemutatása kapcsán elmondta: “A magyar kormány korrupcióval szembeni zéró toleranciájának és a 2011-ben megerősített közbeszerzési szabályoknak köszönhetően hazánkban 2010 óta folyamatosan javul a források felhasználásának szabályossága és hatékonysága és ez látszik az Európai Számvevőszék auditjelentésében is”.

Strasbourg, 2021. november 25.