Egyéb

Mi történik a héten az Európai Parlamentben?

Mi történik a héten az Európai Parlamentben?

2010. 06. 21.

A hét elején az Európai Parlament elnöke Jerzy Buzek hivatalos látogatást tesz Oroszországban, ahol találkozik Dimitrij Medvegyev orosz elnökkel és több vezető orosz politikussal.

A belga EU-elnökség jövő heti rajtját megelőzően csütörtökön a házelnök és a képviselőcsoportok elnökei megbeszéléseket folytatnak a belga kormánnyal. Belgium július 1‑jén veszi át Spanyolországtól az EU Tanácsának soros elnökségét.

A múlt héten az EU állam- és kormányfői csúcstalálkozót tartottak Brüsszelben. Az EU‑csúcs fő témája a gazdasági válság volt. Június 23‑án, szerdán ez alkalomból különleges plenáris ülést tartanak Brüsszelben, ahol Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke beszámol a találkozó kimeneteléről.

Az EP gazdasági és monetáris szakbizottsága hétfőn meghallgatja Jean‑Claude Trichet-t, az Európai Központi Bank elnökét, valamint szavazást tartanak a határokon átnyúló válságkezeléssel foglalkozó állásfoglalásokról a bankszektorban. Szavaznak továbbá a tőzsdén jegyzett társaságok igazgatóinak díjazásáról is.

Jerzy Buzek EP-elnök csütörtökön beszámol az EP emberi jogi albizottságának az emberi jogok helyzetéről oroszországi (június 21–22) és kínai (május 25–29) látogatását követően.

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól, valamint a növényvédő szerek forgalomba hozataláról és felhasználásáról szavaz az EP környezetvédelmi szakbizottsága kedden.

Szintén kedden fejti ki nézeteit Izland EU‑csatlakozásra irányuló kérelméről az EP külügyi szakbizottsága.

A szakbizottságokban folyó vitákról és szavazásokról az EP sajtószolgálata angol és francia nyelvű összefoglalókat készít. A rendkívüli szerdai plenáris ülésről pedig az EU 22 hivatalos nyelvén írott sajtóközleményekből tájékozódhat.

Az Európai Parlament weboldalán naponta 22 nyelven számolunk be a heti parlamenti aktualitásokról, és élőben közvetítjük a szakbizottsági üléseket, sajtótájékoztatókat és a rendkívüli plenáris ülést. Mindemellett az EP webtévéjén az EuroparlTV-n, a Facebookon és a Twitteren is nyomon követheti az eseményeket.
 

www.europarl.europa.eu