Egyéb

Mindenkire szükség van

Mindenkire szükség van

2014. 03. 17.

Kósa Ádám a Kontakt tolmácsszolgáltatás tesztidőszakának elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kijelentette, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) száz éves története során felismerték, hogy a közel 10 ezer siket és 60 ezer nagyothalló ember számára csak akkor érkezik el a valódi esélyegyenlőség, ha felvállalják az identitásukat, és a társadalom aktív, cselekvő részeseivé válnak. Mint mondta, a társadalmi befogadás kulcsa az az infokommunikációs akadálymentesítés.

A SINOSZ elnöke hangsúlyozta, a KONTAKT tolmácsszolgáltatás olyan eszközt jelent, amivel a siketek, a nagyothallók és a siketvakok a társadalom egyenjogú polgáraivá válnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hallóknak is meg kell szokniuk, meg kell tanulniuk, hogy bármikor elérhetik hallássérült társaikat. Nem akadály már a munkavállalás sem – emelte ki, hozzátéve: minden ügyet el tudnak majd intézni a szolgáltatás segítségével.

A magyar kormány azzal, hogy kiemelt projektnek minősítette a KONTAKT tolmácsszolgáltatást, egyértelműen kimondta, hogy a hallássérült magyar állampolgárok tevékeny, aktív részesei akarnak lenni a magyar társadalomnak – hangsúlyozta. munkát szeretnének vállalni, családot alapítani, és értékeket átadni – sorolta.

Kósa Ádám a SINOSZ tagsága nevében köszönetet mondott a miniszterelnök támogatásáért, valamint azért, a szervezet tagjai tesztelhetik a szolgáltatást.

Fontos állomáshoz érkeztünk – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő felidézte, hogy hazánk elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt és a kiegészítő jegyzőkönyvet, valamint az alaptörvény rögzíti a magyar jelnyelv védelmét is.

Úgy vélekedett, az igazi áttörést az jelentette, amikor az Európai Parlamentbe Kósa Ádám személyében siket képviselő is bekerülhetett. Ebből logikus volt az a lépés, hogy itt az ideje annak, hogy ezt a magyar parlamentben is megvalósítsuk – fűzte hozzá, Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő munkájára utalva. Ha azt akarjuk, hogy a magyar parlament a teljes magyar népet képviselje, akkor szükséges, hogy ez a gondolkodásmód, ami az önök élethelyzetéből fakad, ahogy önök ránéznek a törvényekre, kormányzati intézkedésekre, az közvetlenül jelen legyen az Országgyűlésben – emelte ki.

A miniszterelnök tájékoztatott róla, hogy a most tesztelésre kerülő tolmácsszolgáltatás 526 millió forintból valósult meg. Ugyanakkor megjegyezte, többről van szó, mint pénzről, hiszen esélyt „kívánunk adni, hogy teljes egészében be tudjanak vonódni a mi közös életünkbe”. Mint mondta, az Új Széchenyi Terv keretében a fogyatékos és halmozottan hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségének növelésére 44 milliárd forintot fordítottak, ebből 900 millió forint jutott a hallássérültek javára.

Szólt arról is, hogy ez a szolgáltatás körülbelül 70 ezer embert érint, de akár 100 ezer főre is nőhet ez a szám.

Orbán Viktor úgy vélekedett, a projekt legnagyobb értéke az, hogy megadatik a munkalehetőség és a munka által megadott emberi méltóság sok olyan ember számára, aki korábban ebben nem részesülhetett, mert fogyatékkal élő. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élők körében az elmúlt négy évben a munkanélküliség 40 százalékkal csökkent, a fogyatékkal élő emberek világában a munkából élők száma 16 ezerrel nőtt. Ez egy nagyon komoly eredmény és teljesítmény, amire mindannyian büszkék lehetünk – tette hozzá.

Hangsúlyozta, az a gondolat, hogy felesleges ember nincs, mert mindenkire szükség van, Magyarországon még nem általános, sokat kell dolgozni annak érdekében, hogy „ez a gondolat ne csak egy vágy legyen, hanem valóban meg is álljon a lábán”. Ez az eszköz egy ilyen országhoz visz bennünket közelebb, ezért minden magyar ember számára, fogyatékkal éljen vagy nem, jó hír, méltóbb és igazságosabb élet lesz Magyarországon, ha ez az eszköz elterjed és általánossá válik – szögezte le. Mint mondta, egész Magyarország büszke lehet arra, hogy képesek vagyunk egy ilyen rendszert üzembe helyezni.

Ezt követően Orbán Viktor átadta az első tabletet a SINOSZ egyik tagjának, és ezzel hivatalosan is megnyitotta tolmácsszolgáltatás tesztidőszakát.

A sajtótájékoztatón bemutattak egy kisfilmet, ami a KONTAKT tolmácsszolgáltatás működését ismertette. Az alkotásban szerepelt Soltész Miklós is, az államtitkár példáján keresztül mutatták be, hogy az eszköz miként jelenthet segítséget a mindennapok során.

A rendszer kétféleképpen vehető igénybe. Ha az ügyfelek eltérő helyszínen vannak, a hallássérült felhívja a videorendszeren keresztül a tolmácsot, aki azonnal hívja a kért halló személyt, így a jeltolmácson keresztül a hallássérült és a halló ember hatékonyan kommunikálhat egymással. Ha a hallássérült ügyfél azonos helyszínen tartózkodik azzal a halló társával, akivel kommunikálni akar, felhívja a rendszer segítségével a tolmácsot, aki így videón keresztül van jelen. A párbeszéd akadálymentesítése igény szerint jelnyelven, írásban vagy hangzó nyelven történik.

A 2015. február 28-ig tartó próbaidőszakban csak érvényes Sinosz-tagsággal rendelkező hallássérültek vehetik igénybe ingyenesen a szolgáltatást.

A tervek szerint a legtöbb kormányablakot is akadálymentesítik majd, ahol a hallássérültek térítésmentesen érhetik el a videotolmácsot.

Forrás: fidesz.hu