Egyéb

Mobiltelefonok segítik a hallássérült diákokat

Mobiltelefonok segítik a hallássérült diákokat

2010. 07. 20.

A hallássérült gyerekek sehol sincsenek könnyű helyzetben, de a harmadik világban még nagyobb nehézségekbe ütközik a beilleszkedésük a társadalomba. Csak kevés felnőtt ismeri a jelnyelvet, ezért a kommunikáció lehetőségének hiányában a halláskárosult fiatalokat gyakran magukra hagyják, és így már korán hajléktalanok és kirekesztettek lesznek.

E probléma felismerése vezette Julie Solberget egy iskola létrehozására Ugandában 2007-ben – számol be erről a Vancouver Sun egyik írása. A  Child Africa International School névre hallgató iskolában a diákok tíz százaléka halláskárosult, az iskola egyik fő célja a halláskárosult gyerekek beilleszkedésének elősegítése. Az egyik fő eszköz ebben a mobiltelefonok által kínált sms-üzenetezés.

A jelnyelv ugyan egy nagyszerű és teljes értékű kommunikálási forma a halláskárosultak részére, de terjesztése komoly gondokba ütközik a gyengébb oktatási rendszerrel rendelkező országokban. A mobiltelefonok segítségével azonban nagyban elő lehet segíteni a halláskárosult gyerekek integrációját is.

Forrás: www.nyest.hu

Fotó: www.magazine.iupui.edu