Egyéb

Művészetünk a kommunikáció

Művészetünk a kommunikáció

2010. 11. 30.

Magyarországon először láthatja a nagyközönség, hogy mi rejlik a fogyatékossággal élő művészek alkotásainak hátterében. Társadalmi elszigeteltségükből fakadóan a festészet és a grafika a fogyatékossággal élők számára nem pusztán a művészet egy-egy ágát jelenti.
Lévén, hogy többségük számára nem a hangzó beszéd jelenti az önkifejezés elsődleges eszközét, intenzív alkotásaik érzelmeiket, társadalmi és egyéni helyzetükre reflektáló nézeteiket egyaránt közvetítik. A kiállítással a festményeken túl azt is szeretnénk bemutatni, hogyan lehetne ösztönözni a munkahelyteremtést, támogatni a társadalmi tudatformálást és előidézni az állam támogatáspolitikájának változását.
A Művészetünk a kommunikáció festményeit a kiállítás alkalmából olyan szimbólumokká kívánjuk tenni, melyek megmutatják azt a társadalmon belüli zárt világot, mely bár kész és nyitott a beszélgetésre, a hétköznapokban mégis anonimitásba kényszerül.
Célunk ezért bemutatni azokat a kapcsolódási pontokat, melyek megvalósulásával a fogyatékossággal élő emberek nem elszigetelt társadalmi csoportként, hanem egy olyan közösség részeként élhetnének Magyarországon, akik értékekkel, új szemlélettel és friss nézőponttal járulnak hozzá életünkhöz.

Program:
16:00 Ünnepélyes megnyitó
A kiállítást megnyitja: Csizi Péter Pécs alpolgármestere valamint dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő
Fővédnök: dr. Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes

16:30-17:00 Ergo Sum jelszínház – Szembenállók (dráma nyolc jelenetben)
A jelnyelvet használók mindig szemben állnak egymással, hiszen ez kommunikációjuk alapfeltétele. Látniuk kell azt, akivel beszélnek, csak így érthetik meg egymást.
Szülő és gyerek: két generáció, más-más szemlélet, világlátás, gondolkodásmód. Tudnak egy nyelvet beszélni? Hallók és siketek. Nyelvi és kulturális különbségek. Megérthetik egymást?
Siket szülők, halló gyereke és halló szülők siket gyereke. Szemben állók vagy szembenállók?

Helyszín: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, első emeleti előcsarnok

19:00 Baltazár Színház – Múló rúzs
Baltazár-kabaré az idő múlásáról. Arról, hogy a velünk született bölcsesség nem veszett el, csak ahogy öregszünk, egyre inkább elfelejtjük. Újra meg kell találni magunkban az igaz, tiszta embert.
Az 1998. februárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll.

Helyszín: Pécsi Harmadik Színház (Pécs, Hajnóczy utca 41.)