Egyéb

Nyolcmillióan dolgoznak a fogyatékkal élőkre szakosodott szolgáltatói szektorban

Nyolcmillióan dolgoznak a fogyatékkal élőkre szakosodott szolgáltatói szektorban

2010. 06. 25.

A kétnapos konferencián a fogyatékkal élőknek szolgáltatást nyújtók európai szövetsége, a European Association of Service Providers for Persons with Disability (EASPD) vezetője hangsúlyozta: szervezetük több mint 8000 partnerével csak az ágazat harmadát fedi le – ebből is látható, hogy milyen jelentős szektorról van szó. Hozzátette: az EASPD arra törekszik, hogy az esélyegyenlőséggel kapcsolatos politika formálását is befolyásolja.

Az állam és a civil szféra kapcsolatáról az EASPD elnöke fontosnak nevezte, hogy a kormány elismerje, a szervezetek rendkívül sokat tudnak tenni a fogyatékkal élőkért. Az állam úgy segíthet a leghatékonyabban ennek a szférának, ha a munkájához kiszámítható jogi keretet és stabil pénzügyi hátteret biztosít – mutatott rá.

James Crowe, a tanulási nehézségekkel küzdőket segítő szervezeteket összefogó walesi Learning Disability elnöke azokra a kihívásokra hívta fel a figyelmet, amelyekkel a civil szervezetek küzdenek.

Az egyik legjelentősebb dilemmát az okozza, hogy ezeket a szervezeteket az állam finanszírozza, munkájukhoz azonban hozzátartozik, hogy gyakran kritizálják annak tevékenységét – magyarázta.

A konferencián Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára az új kormány szakpolitikájáról szólva azt mondta, az „szükséglet-orientált és gyakorlatközpontú”. Tapasztalatokon alapuló, ésszerű és hatékony szolgáltatásokra van szükség – emelte ki Nyitrai Imre.

Fontos a kiszámítható jogi környezet, azaz a túl sokszor módosított törvények helyett több esetben teljesen új jogszabályokat kell alkotni – közölte a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: a finanszírozásnak is jól tervezhetőnek kell lennie, a civil szervezeteknek ugyanis nehézséget jelent, ha például az egyik évben normatív támogatásban részesülnek, míg a következőben már pályázniuk kell ugyanarra a forrásra.

 InfoRádió / MTI