Egyéb

Repülőtéri biztonsági szkennerek alkalmazása: Méltányos bánásmód a fogyatékossággal élők számára

Repülőtéri biztonsági szkennerek alkalmazása: Méltányos bánásmód a fogyatékossággal élők számára

2011. 05. 24.

A jogszabály-tervezet célja a polgári repülőtereken alkalmazott egyes biztonsági intézkedések szabályozása. A Luis de Grandes Pascual néppárti EP-képviselő által előterjesztett jelentés részletesen szabályozza az ún. testszkennerek alkalmazásának lehetőségét, annak módját. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő ezen biztonsági intézkedéseknek a fogyatékkal élő emberekkel szembeni alkalmazása esetére javasolt kivételes szabályokat, melyet a szakbizottság EP-képviselői egyhangúan megszavaztak.

A módosítások révén a biztonsági szkennerek alkalmazása során különös tekintettel kell lenni a fogyatékossággal élő emberek speciális szükségleteire, az egyes biztonsági berendezések egészségükre gyakorolt hatásaira, valamint jogaik és emberi méltóságuk tiszteletben tartására. Ez a különleges bánásmód kiterjedne az egészségügyi és kommunikációs szempontból kiszolgáltatott helyzetben lévő utasokra is. A módosításoknak köszönhetően így nem csak az állapotos asszonyok, gyermekek, idős emberek, hanem a fogyatékossággal és beültetett orvostechnikai eszközökkel élők, valamint minden, az egészségi állapot fenntartásához szükséges egészségügyi eszközzel és gyógyszerrel rendelkező személy különleges bánásmódban részesülhet a reptéri testszkennerrel történő biztonsági vizsgálat során. „Fontos, hogy a polgári repülés biztonságának védelme mellett, a szükséges biztonsági vizsgálatok mindenki számára elfogadható módon történjenek, az adott esetben speciális bánásmódot igénylő személyek emberi méltóságán pedig ne essen sérelem” – hangsúlyozta Kósa Ádám az EP első siket képviselője.

Háttér: Mint ismeretes, a repülőtereken előforduló többszöri merényletkísérletek megakadályozása érdekében mind az Európai Unió, mind pedig az  Amerikai Egyesült Államok testszkennerek segítségével is szigorítani kívánja az utasok repülési biztonságát. A szakértők korábban megállapították, hogy az újfajta szkennerek használata során az egészséggel, az adatvédelemmel és emberi jogokkal kapcsolatosan is felmerülhetnek komolyabb aggályok. Az Európai Bizottság ezen aggályok elhárítása érdekében széles körű szakmai konzultációt kezdeményezett, s jelenleg egy olyan uniós jogszabály kidolgozásán dolgozik, melyhez ez a jelentés kiemelt jelentőségű forrásként szolgál.

A jelentésről az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan júniusban szavaz.

Brüsszel, 2011. május 24.

További információk:
Kósa Ádám Irodája: +32-228-47208