Egyéb

Sikeres tapasztalatcsere fogyatékosságügyben Japánnal

Sikeres tapasztalatcsere fogyatékosságügyben Japánnal

2011. 10. 24.

Japán még szándéknyilatkozat formájában sem csatlakozott a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményhez, jelenleg teljes jogrendszerét felülvizsgálja az azzal való jogharmonizáció érdekében. Ehhez a folyamathoz a Nippon Foundation jelentős anyagi támogatást nyújt az érdekvédelmi szervezetek számára, különösen a Japán Siketek Szövetségének, hogy megvalósuljon a japán jelnyelv törvényben való elismerése ugyanis a magyar jelnyelvi törvény  példaként szolgálhat Japán számára is.
 
Kósa Ádám Tokióban magas szintű kormánytisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket: fogadta  Yoko Komiyama, a szociális, munkaügyi és jóléti miniszter; Kiyoshi Shimizu, az oktatási, kulturális, kutatási és sportminiszter helyettese, valamint találkozott  Atsuko Murakival,  a miniszterelnöki kabinet japán kohéziós politikával és társadalmi befogadással foglalkozó főigazgatójával is, aki egyben a japán fogyatékosságügyi reformért felel. Egy Tokióban, több japán képviselő részvételével tartott szimpóziumon a néppárti politikus a Japán Fogyatékosügyi Fórum vezetőinek, képviselőinek mutatta be az európai fogyatékosságügyi politikákat, kiegészítve a saját európai parlamenti jelentésének elkészítése során szerzett tapasztalataival. Kósa Ádám körútja végén Kiotóban egy előadás keretében a Japán Siketek Szövetsége vezetőinek és tagjainak szintén bemutatta a magyar jelnyelv elismerése érdekében elvégzett munkát és a jelnyelvi törvénnyel kapcsolatos magyar tapasztalatokat. Szintén átfogó képet adott a jelnyelvek helyzetéről Európában.
 
Japán kormányzati tisztviselők és parlamenti képviselők elismerően nyilatkoztak arról, hogy Kósa Ádám az Európai Parlament első siket képviselőjeként is teljes munkát végezhet. "Japán technológiai és infrastrukturális fejlettség területén látványosan Európa előtt jár” – emelte ki Kósa Ádám, utalva arra, hogy Tokió teljesen akadálymentes a mozgás- és látássérültek számára, továbbá az infokommunikációs eszközök terén is jelentős fejlesztésekre került sor. Ugyanakkor a mindennapi életben – a japán jogalkotásban, csakúgy, mint a társadalom hozzáállásában – még bőven van tennivaló. A fogyatékosságügyi reform iránt eltökélt japán kormányzat éppen ezért tartja kiemelten hasznosnak a találkozókat, hiszen szükségük van jó a európai, pl. a magyar példára. "Azonban mindig hangsúlyoztam: Európa is csak az út elején jár még, ezért minden ilyen tapasztalatcserének számunkra is van értelme” –zárta le gondolatait Kósa Ádám a Japánban tett látogatását értékelve.

Strasbourg, 2011. október 24.
 
További információ:
Kósa Ádám irodája: +32-228-47208