Egyéb

Szociális fórum Gödön; a rendezvénysorozatban Pécs, majd Brüsszel következik

Szociális fórum Gödön; a rendezvénysorozatban Pécs, majd Brüsszel következik

2010. 11. 30.

Mint Bernáth Ildikó elmondta, napjainkban az unió területén 80 millió fogyatékos ember él, a stratégia mind a 27 országban kiemelten kezelendő; első fontos lépésként a fizikai és érzelmi akadálymentesítést említette meg.
Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család,- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára az „Új Megegyezés című programot mutatta be. Felszólalásában felfedte a szomorú statisztikai adatokat is: a súlyos értelmi sérült fiatalok közül 16-19 éves korukban 37% marad ki az oktatásból, az enyhén sérülteknek pedig 25%-a, míg az „ép” fiataloknak mindössze 17%-a fejezi be ebben a korban tanulmányait. Az unióban a fogyatékossággal élők mintegy 50%-a foglalkoztatott, míg hazánkban ez az arány mindössze 10%. 
A Gödön tartott Információs Nap, egy három alkalomból álló programsorozat nyitórendezvénye volt, melynek következő állomása egy Pécsen – Európa Kulturális Fővárosában – megrendezésre kerülő kiállítás lesz. A tárlaton sérült emberek által készített tárgyak, festmények kerülnek bemutatásra, demonstrálva azt, hogy kellő, hasznosítható oktatás után, foglalkoztatást kapva, mire képesek a fogyatékkal élő emberek. A kiállítás végül Európa Fővárosában, Brüsszelben is bemutatásra kerül, januárban, amikor Magyarország átveszi az uniós elnökséget a következő időszakra. Dr. Rubovszky László, az ÉTA ügyvezető igazgatója alapelvnek a következő gondolatokat emelte ki: művészet, melyen keresztül a fogyatékkal élők értékeire lehet felhívni a figyelmet; a foglalkoztatás kérdése; és az emberi jogoknak a mai Magyarországon sokkal elmélyültebb érvényesítésére való törekvés.
A szakmai fórum a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány hagyományos év végi kiállításának megnyitójával zárult. A gödi kiállítás fővédnöke Markó József polgármester volt, köszöntőt dr. Pintér György, a város alpolgármestere és Makrai Józsefné, a Lámpás ’92 Alapítvány elnöke mondott. A város hosszú évek óta nyújt lehetőséget a nyári alkotótáborok megszervezésére, és a kiállítás megrendezésére.

www.god.hu