Egyéb

Társadalmi szemléletváltozás kell

Társadalmi szemléletváltozás kell

2009. 05. 21.

A párt listájának 12. helyén szereplő, ugyancsak fogyatékkal élő képviselő-jelölt a fogyatékkal élőkkel foglalkozó Fejér megyei szervezeteknek tartott fórum szünetében jelnyelvi tolmács segítségével újságíróknak elmondta: Magyarországon ma 600 ezer fogyatékkal élő ember él, akiknek 90 százaléka munkanélküli. Nyugat-Európában ez az arány 40 százalék, s öt év alatt Magyarországon is el kellene jutni legalább erre a szintre – fogalmazott Kósa Ádám. Lenne esély rá, ha megfelelő jogszabályok lennének, ha jobb lenne a végrehajtás és a munkaadók hozzáállása is megváltozna – vélte.

A fogyatékkal élők helyzetét tovább nehezíti a sok helyen rossz vagy hiányzó akadálymentesítés – hívta fel a figyelmet a politikus. Mint mondta, a parlament 1998-ban fogadta el az esélyegyenlőségről szóló törvényt. Az határidőt is megjelölt a közintézmények, tömegközlekedési eszközök akadálymentesítésének befejezésére, amit 2013-ig meghosszabbítottak, s félő, hogy a halogatás folytatódik.

Az akadálymentesítéssel kapcsolatban a politikus szerint célszerű lenne kikérni a fogyatékkal élők érdekképviseleteinek a tanácsát, a tapasztalatok szerint ugyanis azok figyelembevételével több városban olcsóbb, jobb megoldásokat sikerült találni – tette hozzá Kósa Ádám.

A fórumon és a sajtótájékoztatón részt vett Soltész Miklós a Fidesz országgyűlési képviselője is, aki szerint „tarthatatlan”, hogy a fogyatékkal élők 90 százalékának nincs munkahelye, valamint az is, hogy az állam beszedi ugyan a munkaadóktól a rehabilitációs járadékot, de azt nem fizeti ki a fogyatékos emberek munkavállalásának segítésére. Ezen változtatni kell – mondta.

Úgy vélte, szükség lenne az oktatási rendszer átalakítására, azért, hogy a fogyatékkal élőknek olyan szakmát adjanak a kezükbe, amellyel valóban munkát tudnak találni. Mint mondta, a változtatásokat „fent kell kezdeni”, mert elfogadhatatlan, hogy a szociális tárcánál egyetlen fogyatékkal élő sem dolgozik.

(MTI)