Egyéb

Több üzletbe továbbra sem engedik be a vakvezető kutyákat

Több üzletbe továbbra sem engedik be a vakvezető kutyákat

2010. 06. 20.

Egy éve már minden közintézménybe, üzletbe és bevásárlóközpontba bemehetnek nemcsak a vakvezető kutyák, hanem például az ebek is, amelyek az epilepsziás rohamokat jelzik vagy a mozgássérülteket segítik. Ezzel azonban úgy tűnik, nincs tisztában minden üzlettulajdonos.

Ezt mondja a születésétől fogva vak Orsós Sándor is, aki a napokban egy pápai férfiruha üzletbe akart bemenni Hektor nevű segítő kutyájával. „Volt nálunk csomag, le akarta az unokaöcsém tenni a csomagot. Ekkor lépett oda az üzletvezető és mondta nekem, hogy ide ugyan nem jön be kutyástól. Mondom neki, de hát ez kormányrendelet, ő egy habilis segítő kutya, ő bárhova bemehet.”

Orsós Sándor rádiónknak azt is elmondta, hogy egy ismerősét a napokban egy fővárosi gyorsétteremből dobták ki vakvezető kutyája miatt. A férfi az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult segítségért.

A szervezet már megkapta a bejelentést. A hatóság munkatársa, Szász Adrienn azt mondta, hogy akár pénzbírságot is kiszabhatnak ilyen esetben az üzletre, de először mindig a peren kívüli egyezséggel próbálkoznak. Korábban már több hipermarkett és üzletlánc is elvesztette az ehhez hasonló pereket. Orsós Sándort két évvel ezelőtt az egyik nagy áruházláncból utasították ki, de azóta a hipermarkett már nyilvánosan bocsánatot kért tőle és több mint fél millió forintot fizetett neki, amit a férfi egy vakvezető-kutya kiképző központnak adott.

www.mr1-kossuth.hu