Egyéb

Törvényjavaslat az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

Törvényjavaslat az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

2010. 06. 18.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló javaslat emellett megszüntetné a megyei önkormányzatok esélyegyenlőségi program készítési kötelezettségét is, arra hivatkozva, hogy az esélyegyenlőség megteremtése elsősorban a települési önkormányzatok feladat- és hatásköre révén értelmezhető.

A dokumentum indoklásában a politikusok emlékeztetnek: a jelenlegi törvény 2010. július 1-jétől az esélyegyenlőségi programok elkészítéséhez köti az önkormányzatok hazai, illetve európai uniós pályázatokon való érvényes indulásának feltételét.

A kormánytöbbséghez tartozó képviselők ugyanakkor a rendelkezésre álló rövid felkészülési idő miatt lehetetlennek tartják, hogy szakmailag megfelelően előkészített, valós problémákat érdemben kezelni tudó programok álljanak össze.

A feladat színvonalas végrehajtása azt kívánja, hogy a határidő 2011. január 1-jére tolódjon – fűzik hozzá.

A javaslat a szakértők elhúzódó képzése miatt a bevonásukra vonatkozó kötelezettséget is eltolná, így a szakértőket 2010. július 1-je helyett 2010. október 1-jétől lenne kötelező igénybe venniük az önkormányzatoknak.

MTI