Egyéb

Válsághelyzetben sem sérülhetnek az utasjogok

Válsághelyzetben sem sérülhetnek az utasjogok

2011. 03. 10.

Mint ismeretes 2010. áprilisában az izlandi vulkánkitörés következtében világszerte több mint százezer járatot töröltek a légi társaságok, melynek során több mint tíz millió polgár utazási szándéka hiúsult meg.

Kósa plenáris felszólalásában felhívta az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy nem csak stratégiailag és technikailag volt felkészületlen Európa, hanem az információhoz való hozzáférés, a tájékoztatás területén is kudarcot vallott. Olyan hátrányos helyzetű csoportok, mint a fogyatékossággal élők, idősek és kisgyermekes családok fokozottan tapasztalhatták a kialakult
kommunikációs és tájékoztatási káosz következményeit.

„Mit tett az Európai Bizottság az elmúlt egy évben annak érdekében, hogy egy hasonló válsághelyzetben minden utazó polgár akadálytalanul élhessenek az információhoz és tájékoztatáshoz való jogával, ahogy ezt a repülőn utazók jogai is indokolttá tennék?” – kérdezte Kósa Johannes Hahnt az EU regionális politikájáért felelős biztost, aki Siim Kallas közlekedési ügyekért felelős biztost helyettesítette a plenáris ülésen.

Hahn válaszában biztosította arról a képviselőket, hogy egy hatékonyabb válságkezelő politika elérése, valamint koordináltabb válaszadás érdekében a Bizottság egyrészt meg kívánja erősíteni, és mielőbb végrehajtani az Egységes Európai Égbolt projektet, másrészt pedig 2012-ben tervezi az utasjogok felülvizsgálatát is.

Strasbourg, 2011. március 10.