Egyéb

Világbajnokság jelnyelven is

Világbajnokság jelnyelven is

2010. 06. 21.

A 2010-es labdarúgó világbajnokság mind a hatvannégy találkozójáról különleges összefoglalókkal jelentkezik a FIFA honlapja: jelnyelvi videóriportokat készítenek a siket és nagyothalló szurkolók számára. A dél-afrikai vb az első olyan esemény, ahol a média külön figyelmet fordít a hallássérült drukkerek informálására: eddig nem volt példa arra, hogy egy világverseny teljes ideje alatt jelnyelvi kommentálásban követni lehessen az eseményeket.

A FIFA hivatalos honlapja most lehetővé teszi a világ bármely táján élő hallássérült emberek számára, hogy figyelemmel kövessék a világ legnézettebb sporteseményét jelnyelvi kommentátorok segítségével. Az összefoglalók során nemzetközi jelnyelvet, azaz a gestuno nyelvet alkalmazzák majd, amely egy világszerte elismert és elfogadott, a siketek nemzetközi, hivatalos kommunikációjára „kreált” mesterséges nyelv – ezt használják többek között a Siketek Világszövetségének kongresszusán, csakúgy mint a Siketlimpián is.

„A futball egy univerzális sport, aminek elérhetőnek kell lennie mindenki számára. Ezért nagy örömmel ajánljuk ezt a szolgáltatást a siketek és nagyothallók számára – mondta a FIFA elnöke, Joseph S. Blatter. – Azzal, hogy elkészítjük ezeket a videó-összefoglalókat, a FIFA több, mint 70 millió ember információigényét elégíti ki”.

(A jelnyelvi közvetítés elérhető a www.fifa.com honlapon, a fejléc jobb oldalán található ikon segítségével.)

www.estihirlap.hu/www.kosaadam.hu